Клімкін: Які вибори, коли на Донбасі перебувають іноземні війська?

На частині території Донбасу, де сьогодні перебувають іноземні війська й іноземна техніка, проводити місцеві вибори неможливо, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. "За всіма критеріями міжнародного права й за всіма критеріями, які у нас є, вибори на території, де присутні іноземні війська або іноземна техніка - вони за визначенням неможливі", - цитує Клімкіна Інтерфакс-Україна.

За словами міністра, вибори на окупованій території можна проводити тільки після її демілітаризації. "Без демілітаризації Донбасу ніякі вибори неможливі", - підкреслив він. Клімкін зазначив, що спостерігачі ОБСЄ повинні отримати повний доступ до всієї території Донбасу та всієї протяжності українсько-російського кордону. "Саме Бюро з демократії та прав людини зробить попередній висновок про ситуацію з безпекою для проведення виборів. Якщо відповідної ситуації не буде, ні про які вибори мови йти не буде", - підкреслив Клімкін.

Також він розповів, що на переговорах в Парижі сторони домовлялися про скасування псевдовиборів на контрольованих бойовиками територіях. "Гра з перенесенням - я вже не буду коментувати дати - це, звичайно, брудна гра", - додав міністр."На сьогоднішній день нашим абсолютним пріоритетом є перше - узгодження умов, при яких повинні відбутися вибори, а друге - виборчих модальностей: яким чином врахувати особливості цих виборів, зокрема, щодо забезпечення голосування й виборність для тимчасово переміщених осіб", - підсумував він.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення