Коаліція проти ІДІЛ готує масштабну повітряну операцію в Сирії

 РИА Новости

Міжнародна коаліція країн під керівництвом США проти "Ісламської держави" веде підготовку до широкомасштабної повітряної операції в Сирії, повідомляє в четвер телеканал CNN Turk cо посиланням на турецькі військові джерела.

Раніше міністр закордонних справ Туреччини Ферідун Сінірліоглу заявив про плани Анкари почати військову операцію проти ІДІЛ в найближчі дні, не уточнивши, про яку операцію йде мова. У той же час віце-прем'єр країни Нуман Куртулмуш заявив, що Туреччина поки не збирається проводити наземну операцію в Сирії проти ІДІЛ

З метою підготовки масивної повітряної операції США підсилює авіагрупу коаліції на базі Інджірлік на півдні Туреччини. Повідомляється, що від проведення наземної операції коаліція вирішила утриматися, однак підрозділи опозиційної Вільної сирійської армії і сирійських туркменів за підтримки авіації коаліції будуть вести наступ на позиції ІДІЛ. Цілю операції є звільнення від ІДІЛ міст Джарабулус, Аазаз і Марі на північному заході Сирії.

При цьому, згідно військовим джерелами, турецька армія може почати наземну транскордонну операцію в Сирії у випадку, якщо сили сирійських курдів перейдуть на західний берег річки Євфрат. Напередодні президент Туреччини Тайіп Ердоган заявив, що Анкара не допустить такого переходу, оскільки вважає, що сирійська курдська Партія демократичного союзу пов'язана із забороненою в Туреччині Робочої партією Курдистану.

За Інформації турецьких ЗМІ, в даний час до складу авіагрупи коаліції на базі Інджірлік входять 55 літаків, у тому числі шість винищувачів F-15, 12 літаків-заправників KC-135, 11 бойових безпілотників MQ-1 Predator, 12 штурмовиків А-10, а також 14 винищувачів F-16 ВПС Туреччини.

Терористичне угрупування "Ісламська держава" сьогодні одна з головних загроз світової безпеки. За три роки терористам вдалося захопити значні території Іраку і Сирії, вони намагаються поширити вплив у Північній Африці, зокрема в Лівії. За різними оцінками, контрольована ІДІЛ територія досягає 90000 квадратних кілометрів. Дані про чисельність екстремістської організації теж варіюються - приблизно до 200 000 бойовиків

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення