Коаліція в парламенті на межі розвалу - експерт

 ТАСС

У Верховній раді України почалося "розгойдування" коаліції, яка протягом кількох місяців "тріщить по швах". Першою залишила парламентську більшість Радикальна партія Олега Ляшка. Фракція "Батьківщина" Юлії Тимошенко відмовилася голосувати за будь-які законопроекти, поки не будуть знижені тарифи на газ, скасовано оподаткування пенсій і продовжено мораторій на продаж землі. Фракція "Самопоміч" натякає на аналогічні кроки.

Фракція "Самопоміч" допускає вихід з коаліції в Раді.

"Ми постійно розглядаємо це питання", - заявив лідер фракції Олег Березюк, уточнивши, що його політична сила "постійно проводить дискусії про перехід в опозицію".

У свою чергу депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв пояснив, що причиною можливого виходу фракції з коаліції є відсутність належного співробітництва всередині коаліції. За словами Соболєва, за перехід в опозицію виступають він і ряд депутатів від "Самопомочі".

"Але поки йдуть дискусії, - зазначив він. - Потрібно робити не фіглярскую, а реальну опозицію, яка буде вказувати на зловживання".

"Удар пляшкою" по коаліції

Кроком до виходу з коаліції "Батьківщини" став інцидент між її депутатом Олександрою Кужель і заступником керівника прем'єрської фракції "Народний фронт" Андрієм Тетерук. Після пленарного засідання в четвер, 5 листопада, він завдав тяжкі тілесні ушкодження Кужель, вдаривши її скляною пляшкою. Після інциденту лікарі швидкої допомоги діагностували у неї струс мозку. Тетерук назвав конфлікт випадковістю і заявив, що щиро кається. Проте фракція "Батьківщини" зажадала від Генеральної прокуратури подання про позбавлення депутатської недоторканності Тетерука. При цьому було зазначено, що представники фракції також вимагають від прокуратури заарештувати Тетерука за те, що він дозволив собі образливі висловлювання на адресу Кужель і вдарив її по голові пляшкою.

"Ми вважаємо, що фракція "Народний фронт", яка провела негідника у Верховну раду, повинна позбавити його депутатського мандата, - підкреслили в прес-службі "Батьківщини". - І поки ця людина залишається народним депутатом, ми як фракція "Батьківщина" не маємо намір брати участь у засіданнях парламенту". При цьому в "Батьківщині" нагадали, що Кужель є одним з найбільш шанованих українських політиків.

"Народний фронт" теж шантажує виходом з коаліції.

Фракція "Народний фронт" теж може покинути коаліцію, якщо Рада буде ініціювати відставку лідера "фронтовиків" Арсенія Яценюка з посади прем'єр-міністра. Про те, що його партія може покинути більшість, Яценюк повідомив під час нещодавньої зустрічі президента з лідерами парламентських фракцій. За словами прем'єра, якщо коаліція відправить його у відставку, він відведе за собою і депутатів "Народного фронту".

Питання про відставку можуть підняти через місяць - 12 грудня, коли завершується термін дії прем'єрського імунітету. Торік Рада прийняла програму дій кабінету міністрів, що убезпечило Яценюка і його уряд від звільнення протягом року.

Разом з тим, Яценюк заявив, що кабінет міністрів буде готовий 11 грудня відзвітувати перед Верховною радою за рік роботи.

Питання про відставку Яценюка може встати 11 грудня.

Якщо парламент залишиться незадоволений роботою уряду, то питання про відставку встане сам собою.

"Якщо прем'єр йде, йде розвал уряду, відбувається і розвал коаліції", - говорить директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, щоб "не буде парламентської кризи, і коаліція буде нормально функціонувати далі, якщо Яценюк сам піде у відставку, і дасть можливість сформувати уряд, про який ми говоримо останні два роки".

"Хтось називає його технічним, хтось технократичним", - додав експерт. На його думку, якщо цього не відбудеться, то "ситуація буде нагнітатися далі".

Проте прем'єр дає зрозуміти, що у відставку не збирається. Яценюк повідомив, що готовий зняти міністрів енергетики, освіти та охорони здоров'я, але свій портфель віддавати не хоче.

Порошенко не вигідний розвал коаліції

Президенту Петру Порошенку розвал коаліції явно не вигідний. Йому зараз потрібна конституційна більшість (300 голосів), щоб внести зміни в основний закон. Конституційні зміни планується розглянути в грудні. Парламент також повинен прийняти бюджет на 2016 рік, без якого міжнародні кредитори не дадуть ні копійки.

Віктор Небоженко вважає, що ризик розвалу коаліції виникне, коли від прем'єр-міністра потребують зняти міністра енергетики Володимира Демчишина.

"Не тому, що його хтось буде захищати. Просто його посада страшно корупційна. На ній люди стають мільйонерами буквально за кілька місяців. Не настільки важливо, хто стане на це місце, важливо яка фракція просуне туди свою людину", - вважає Небоженко.

На його думку, "ризик також буде, коли президент зажадає новий список ЦВК, а для всіх партій мати свого представника там дуже важливо, але не всі в нього потраплять".

"Буде страшний скандал і конфлікт всередині парламентської більшості", - переконаний експерт.

"Бунтівникам" можуть запропонувати посади в уряді

У разі виходу "Самопомічі" більшість у 242 депутата у правлячої коаліції ще збережеться, і лише ймовірний вихід "Батьківщини" розвалить її остаточно - 220 депутатів при 226 необхідних. Експерти не виключають, що Порошенко може запропонувати "Самопомічі" посади в уряді.

На засіданні кабінету міністрів Арсеній Яценюк прямо заявив про необхідність "цементування більшості".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення