Колишнього охоронця Освенцима засудили на п'ять років

 Reuters

Колишнього охоронця концентраційного табору Освенцим (німецька назва — Аушвіц) засудили до п'яти років позбавлення волі за пособництво у вбивстві більш ніж 170 тисяч осіб. Про це в п'ятницю, 17 червня, повідомляє Reuters.

94-річного Райнхольда Ханнинга (Reinhold Hanning) визнали причетним до масових вбивств у польському таборі смерті. За заявою судді, той факт, що підсудний служив в Освенцімі протягом двох з половиною років, є достатньою підставою для винесення обвинувального вироку, повідомляє Bild.

Під час процесу головний прокурор вимагав для Ханнинга шести років ув'язнення, захист наполягав на звільненні. Адвокат заявляв, що сам обвинувачений не скоїв жодного вбивства, а період свого життя, проведений у таборі, називає кошмаром.

«Він сам нікого особисто не вбивав і не бив. Немає прямих доказів його провини, ні свідків, які б впізнали обвинуваченого», — стверджувала захист.

При цьому позивачі стверджували, що Ханнинг створював на суді враження гостя, який бачив Освенцим лише здалеку.

«Людей, які пережили голокост, він не удостоїв навіть погляду», — поділився з виданням один з присутніх на засіданні.

Раніше обвинувачений вибачився перед жертвами голокосту і заявив, що соромиться того, що «свідомо дозволив статися несправедливості і не зробив нічого, щоб протистояти їй», передає РИА Новости.

Ханнинг добровільно вступив до лав СС у віці 18 років у 1940 році. Він зазначає, що до цього його підштовхнула мати, яка була членом нацистської партії.

Комплекс Аушвіц-Біркенау (Освенцим) існував довше інших концентраційних таборів. Він був заснований в 1940 році і звільнений 27 січня 1945 року. Будучи найбільшим нацистським табором, він став одним з головних символів голокосту. За п'ять років існування в Освенцімі загинуло близько 1,4 мільйона чоловік, з них 1,1 мільйона — євреї.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення