Комуналку в Києві підвищувати поки не збираються, але вже з літа введуть абонплату

 СЕГОДНЯ

У Києві практично у всіх житлових будинках вже відключили опалення. Одночасно жителі почали отримувати платіжки за комунальні послуги за березень. Журналісти з'ясовували, як на цифри вплинула березневе тепло і які нововведення в комунальній сфері чекають нас у травні.

За даними КМДА, на понеділок були відключені батареї в 97% житлових будинків, в 157 дитсадках, 140 школах, 28 лікарнях, 3016 адміністративних будинках. Кияни зітхнули з полегшенням, адже тепер за "комуналку" платити потрібно буде набагато менше. Люди кажуть, що стали "легше" і квитанції за березень, що їм прийшли, хоча опалювалися будинки весь місяць. Суми в платіжках знизилися завдяки теплій погоді.

"За опалення в березні за двушку мені прийшов рахунок на 1336 гривень, за лютий платила 1802. А в порівнянні з січнем це майже на тисячу гривень менше", – каже мешканка Святошино Ірина Широкина.

Опалення в трикімнатній квартирі на Теремках потягнуло на 1900 грн (в лютому – 2200 грн).

ЩО ЧЕКАЄ. У березні КП "Київтеплоенерго" повідомило про плани підвищити розцінки на опалення і гарячу воду вже з 1 травня 2019 року приблизно на 20% і опублікувало проект нових тарифів. Вартість гарячого водопостачання пропонувалося встановити на рівні 117,17 грн за куб. м при наявності сушки для рушників (зараз – 97,8 грн за куб). Плату за опалення в будинках з лічильниками хотіли підняти до 2003,81 грн за 1 Гкал (зараз – 1654,41 грн), без лічильників – до 48,36 грн за кожен метр опалювальної площі (зараз – 38,5 грн). Однак, як підкреслили в КМДА, поки рішення не затверджено.

"Все буде залежати від ціни на газ. Ми підвищуємо тарифи тільки в разі подорожчання палива. Це лише проект. Коли тарифи змінюються, з'являється офіційне повідомлення на сайті ТКЕ", – кажуть в прес-службі заступника голови КМДА Петра Пантелєєва.

А ось зовнішній вигляд комунальних платіжок та принципи оплати вже в найближчому майбутньому можуть змінитися у зв'язку зі вступом в силу з 1 травня Закону "Про житлово-комунальні послуги". Зокрема, із загальних тарифів повинна бути виділена "плата за абонентське обслуговування" на різні послуги, яку доведеться платити кожен місяць (попередньо, близько 100 грн). Абонплату повинні внести в квитанції окремою графою. Якщо на законодавчому рівні нічого не зміниться (наприклад, нововведення знову не відтермінують), нові платіжки прийдуть уже у червні

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення