Конфлікт у Сирії: у Туреччині заявили про початок Третьої світової війни

 Обозреватель

Туреччина, почавши операцію "Щит Євфрату" проти ІІГІЛ і Робочої партії Курдистану на території Сирії, змінила хід світової політики, наблизивши світ до початку Третьої світової війни.

Про це йдеться в статті авторитетного турецького видання Sabah

Як зазначають у матеріалі, через знищення ІГІЛ спливло назовні глобальне лицемірство, характерне для міжнародної коаліції.

"Виявилася в повну силу геополітична конкуренція глобальних гравців, яка йшла на глибинному рівні. У зв'язку з цим міжнародна війна з тероризмом тепер поступається місцем нещадній війні великих держав. Особливо в Сирії боротьба між Росією, США, Іраном, Туреччиною та Ізраїлем поступово загострюється. У цьому новому процесі на одній стороні - США та Ізраїль, на інший - дует Росія - Туреччина, Іран і дамаський режим", - пише видання.

Головним поштовхом до початку глобального протистояння став напад на російські військові бази в Хмеймімі й Тартусі 6 січня із застосуванням 13 безпілотних літальних апаратів.

Російська влада підкреслила, що цей напад був американською провокацією. Після цієї атаки Росія та США оголили мечі одне проти одного.

Потім 20 січня розпочалася операція Туреччини в Афрін, яка похитнула сформований баланс.

3 лютого в районі Ідліба, що знаходиться під наглядом Туреччини, був збитий російський літак Су-25, а в районі Афрін у результаті атаки на танк Туреччина втратила вісім військових.

Росія вже звинуватила США в тому, що вони нібито передали свої ПЗРК терористам "через треті країни".

"Знищення літака було націлене на загострення протиріч між Москвою й Анкарою. У цій складній конфігурації військових дій явно простежується роль американських спецслужб", - заявили тоді в Раді Федерацій Росії.

"Через три дні після знищення турецького танка американські генерали фотографувалися з терористами YPG у Манбіджі та демонстрували солідарність із ними, кидаючи виклик Туреччини. А 8 лютого американські військові атакували прихильників сирійського режиму, які зробили дії проти терористичної організації РПК/YPG у Дейр-ез- Зорі. Американські сили, котрі стали на захист РПК, повідомили про вбивство ста іранських бойовиків", - пише видання.

Водночас, йдеться в статті, напередодні в громадянській війні в Сирії, що триває протягом семи років, відбулася практично "війна всередині війни".

Так, між собою зійшлися Ізраїль, Іран і дамаський режим. Спочатку ізраїльські вертольоти збили іранський БПЛА, який літав над окупованими Голанськими висотами.

Після того як дамаський режим вдарив по ізраїльському літакові F-16, Тель-Авів атакував 12 об'єктів на території Сирії, чотири з яких належали Ірану і вісім - дамаському режимові. Дамаск відгукнувся звуками сирени.

"Ця панорама кривавих подій, що сталися в Сирії за останній тиждень, показує, що насправді третя світова війна почалася вже давно", - підсумували в матеріалі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення