Конкурс на заміщення посад в прокуратурах пройшов успішно - зам ген прокурора

Зам генерального прокурора України Юрій Севрюк «щодо проведення конкурсу на заміщення посад в місцевих прокуратурах» повідомив, що конкурс пройшов успішно і «за планом».

«Навколо конкурсу весь час відбувалися якісь «незрозумілості». То поширювалися чутки, що хтось хоче зірвати конкурс. То казали, що прокурори такі дурні, що не хочуть туди йти. І кожен громадський активіст, журналіст, окремі депутати намагалися зробити вигляд, що конкурсу не буде або він матиме негативний результат.

Сам конкурс передбачає, що ми повинні відібрати кращих. І для цього було зроблено все. У нас чотири етапи, і перші три були зроблені так, щоб виключити суб'єктивний фактор. Люди приходили на тестування, здавали тести, отримували свій результат і на підставі цього виходили в наступний тур. Перші питання, які виникали - були затримки із тестами. Це було зроблено щоб, зменшити суб'єктивний фактор - чим менше скарг, тим менше комісій, які їх будуть розглядати.

Тести були складені правильно. В результаті, було подано всього 244 скарги.

«Внутрішні кандидати» показали кращі результати. Належить останній етап - співбесіда. Члени комісії - по три людини від Верховної Ради і по чотири людини від Генеральної Прокуратури спілкуватимуться з кандидатами.

Заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе: На даний момент можна однозначно заявити, що конкурс проходить нормально, без системних збоїв.

«Зовнішніх кандидатів» було, однозначно, більше, ніж «внутрішніх». Але результати і процес, який пройшов без жодного втручання, показав, що «внутрішні кандидати» виявилися більш підготовленими. Це не означає, що керівниками місцевих прокуратур будуть ті ж самі люди. Є статистика поновлення Прокуратури. На мій подив, 90% районних та міських прокуратур, в основному, молодь. Це та молодь, на якій можна побудувати нову прокуратуру, запустивши одночасно зовнішніх кандидатів. Ми підключимо міжнародних та громадських спостерігачів до процесу співбесіди і вони зможуть спостерігати і моніторити весь процес співбесіди. Рішення конкурсної комісії транслюватиметься онлайн через Інтернет. Додатково, як гарантія громадського контролю, всі імена кандидатів опубліковані на веб-сторінці Прокуратури.

Є кілька громадських організацій, які підключилися до моніторингу та вивчення кандидатур. Якщо кандидати були в чомусь замішані, непорядні - для цього у нас є система громадського контролю. Хочу скористатися можливістю і звернутися до Уряду, до Парламенту: Жодна реформа і наші зусилля не матимуть жодного результату, якщо ми не будемо звертати увагу на зарплати і фінансування Прокуратури! На жаль, наш бюджет був ще раз додатково скорочений, замість того, щоб працювати над оптимізацією. Ми вважаємо, що у нас є право зажадати для наших прокурорів більше уваги, для того, щоб забезпечити не корумповану, високоякісну Прокуратуру.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення