Концентрація парникових газів в атмосфері у 2014 році досягла нового максимуму

 ТАСС

Концентрація парникових газів в атмосфері Землі досягла в 2014 році рекордно високого рівня. Про це йдеться в опублікованій в Женеві доповіді всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), компетентного органу ООН з питань спостереження за атмосферою планети.

"Концентрація парникових газів побила ще один рекорд", - вказали автори дослідження. Вони звернули увагу на те, що зберігається "тенденція зростання, вона посилює зміну клімату, в результаті чого наша планета стане більш небезпечною і несприятливою для життя майбутніх поколінь".

Експерти підкреслюють "підсилює ефект" взаємодії між СО2 і водяною парою. За їхніми прогнозами, подальше збільшення концентрації СО2 призведе до "непропорційно високого збільшення теплової енергії та потеплінню за рахунок водяної пари".

Атмосферна концентрація вуглекислого газу досягла торік 397,7 частин на мільйон, говориться в доповіді. У північній півкулі вона подолала символічний рівень в 400 частин на мільйон. "Найближчим часом ми будемо жити в умовах, коли глобально усереднені рівні СО2, що перевищують 400 частин на мільйон, будуть постійною реальністю", - заявив, представляючи доповідь, генеральний секретар ВМО Мішель Жарро.

"Ми не бачимо СО2 Це невидима загроза, але цілком реальна, - відзначив він.

Це означає підвищення глобальних температур, збільшення числа екстремальних погодних явищ, таких як паводки, танення льодів, підйом рівня моря і збільшення кислотності океанів".

Двоокис вуглецю, нагадав Жарро, зберігається в атмосфері протягом сотень років, а в океані ще довше. Минулі, теперішні й майбутні викиди "надаватимуть сукупний вплив як на глобальне потепління, так і на закислення океану",- додав він.

Генеральний секретар ВМО закликав світову спільноту терміново вжити заходів для скорочення викидів парникових газів. Тільки так можна буде "утримувати підвищення температур в межах прийнятних рівнів", підкреслив він.

Звіт був опублікований напередодні 21-ї Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату (СОР21), яка пройде під головуванням Франції з 30 листопада по 11 грудня 2015 року.

СОР21 повинна завершитися підписанням нової міжнародної угоди по клімату, застосовної для всіх країн і має на меті зниження кількісті викидів парникових газів, а також не допустити підвищення температури на планеті більш ніж на 2 градуси до 2050 року.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення