Коронавірус може викликати невиліковну хворобу, - вчені

Дослідження команди медиків з лікарні Гарібальді в Італії показали, що важкі випадки COVID-19 можуть стати причиною рідкісного аутоімунного захворювання, що призводить до ослаблення м'язів.

Про це повідомляє Mail Online.

Вони описали три випадки, коли пацієнти, які до цього не мали в анамнезі неврологічних розладів, після перенесеної коронавірусної інфекції захворіли на міастенію. У них почали проявлятися такі симптоми, як опущені повіки і проблеми з ковтанням, приблизно через тиждень після захворювання COVID-19.

Як відзначили дослідники, в деяких випадках коронавірус, здається, обманом змушує організм атакувати мозок, змушуючи імунну систему виробляти так звані аутоантитіла. Ці імунні білки помилково націлені і атакують власні тканини або органи людини, а не патогени.

Міастенія виникає, коли аутоантитіла атакують нервові з'єднання з м'язами, а скелетні м'язи, що відповідають за дихання і рухомі частини тіла, стають слабкими. Ознаки захворювання включають труднощі при розмові, труднощі з підняттям важких предметів, опущені повіки і труднощі при диханні або ковтанні.

Патологія невиліковна, а лікування включає управління симптомами, наприклад, прийом кортикостероїдів для придушення імунної системи.

Першим пацієнтом був 64-річний чоловік, у якого протягом чотирьох днів піднімалася температура до 39 градусів. Через п'ять днів після початку лихоманки у нього з'явилося двоїння в очах і м'язова втома. Незабаром він дав позитивний результат на COVID-19. Пізніше лікарі діагностували у пацієнта міастенію після аналізу його лицьових нервів і його реакції на прийом ліків.

Другим пацієнтом був 68-річний чоловік, у якого протягом семи днів піднімалася температура до 38,8 градусів. На сьомий день у нього з'явилися ті ж симптоми, що і у першого пацієнта, а також труднощі при ковтанні. Йому діагностували аутоімунний розлад.

Третім пацієнтом була 71-річна жінка, у якої був кашель і температура до 38,6 градусів протягом шести днів. Через п'ять днів після появи симптомів у неї з'явилися опущені повіки, двоїння в очах і тиха мова. Через день у неї виникли труднощі з ковтанням. Згодом їй поставили діагноз міастенія.

За словами дослідників, час від зараження коронавірусів до появи симптомів міастенії відповідає часу від зараження до появи симптомів інших неврологічних розладів, викликаних інфекціями.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення