Країну накрила смертельна "розвага": діти нюхають газ заради лайків у соцмережах

 Обозреватель

В Україні з'явилося нове небезпечне захоплення серед підлітків - сніффінг. Діти заради лайків в соціальних мережах вдихають небезпечний для здоров'я газ для запальничок і нюхають освіжувачі повітря.

Президент Всеукраїнського союзу парамедиків, лікар швидкої допомоги Ярослав Вус розповів:

"Ця мода до нас тільки прийшла. Останнім часом серед підлітків було популярно ковтати подушечки з рідиною для посудомийних машин, до цього вони ковтали но-шпу. А ось тепер нюхають газ. Все це вони роблять заради відео в Tik-Tok ", - розповів Обозревателю парамедік.

Вус зазначає, що насправді ніякого кайфу від газу люди не отримують. На ділі відбувається спазм, настає гіпоксія і затуманюється свідомість. Все це може привести до смерті.

Подібним небезпечним захопленням вже кілька років страждають підлітки в інших країнах. Так, в лютому минулого року в Австралії помер 16-річний хлопець, який під час вечірки у друзів вдихнув газ з балона для барбекю. Медики не змогли його врятувати.

"Раніше захоплювалися клеєм, ацетоном, тепер газом. Мені дочка розповідала, що у них однокласники захоплюються такими речами. Тільки тепер ще знімають відео для Tik-Tok і збирають лайки ", - говорить мама 8-класниці з Києва.

Дійсно, газ для заправки запальничок - не єдине речовина, яке нюхають підлітки. У хід йдуть також освіжувачі повітря, фарби, які розпилюють у вигляді аерозолю, засоби для зняття лаку.

"Молоді люди вдихають шкідливі аерозолі. У деяких це викликає галюцинації. Мої підопічні розповідали, що бачили інопланетян, фей. Однак в подібному стані людина здатна і на злочин. Або може стати жертвою злочину ", - говорить психолог Віктор Леоненко.

На жаль, для деяких підлітків подібні розваги закінчуються смертю.

Також психолог радить батькам звертати увагу на стан своїх дітей, адже виявити небезпечне захоплення складно. Газ не залишає запаху або якихось слідів. Ознакою токсикоманії може бути сама наявність у дітей запальничок і балончиків з газом для їх заправки.

Нагадаємо, що на Дніпропетровщині у Першотравенську загинув 15-річний підліток, знімаючи ефектне відео для TikTok.

Усе сталося на околиці міста, де посадки та огороди навколо житлових будинків. У момент загибелі хлопець був не сам, а разом із друзями. Вони й викликали швидку.

Непритомний підліток лежав під парканом на чужому городі. Медикам налякані дівчина й хлопець пояснили, що знімали відео для соцмереж. Але раптом щось пішло не так, і Микола буквально впав замертво. Оживити його не вдалося.

Як виявилось, перед тим як втратити свідомість Микола вдихнув суміш з балончика із газом для заправки запальничок. Його купили у місцевому магазині. Нині цю партію вилучили з продажу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення