Красиво жити не заборониш: в КМДА витратили 2 млн грн на таксі

 Вести.UA

Незважаючи на те, що столична влада постійно заявля про те, як економить на собі, цифри свідчать про протилежне. Тільки за півроку ними було витрачено на 10 млн грн більше, ніж за весь 2015-й.

Такі висновки можна зробити з офіційної відповіді Київради на запит журналістів. Так, на послуги таксі пішло близько 2 млн грн, на купівлю комп'ютерів — понад 2 млн грн, а на охорону — понад 6 млн грн. Заощадити вдалося лише на лампочках.

2 млн на таксі

З початку 2016 року Київрада витратила на свої потреби близько 29 млн грн, що на 10 млн грн більше, ніж за весь минулий рік. У цю суму, як розповів керуючий справами Київради Ігор Хацевич, входить оплата за послуги таксі (близько 2 млн грн було виділено з початку 2016-го), послуги охорони та пожежної охорони (в 2015-му — приблизно 200 тис. грн). Крім того, закупівля паперу і комп'ютерів, оплата електроенергії. «Близько 300 тис. грн пішло на установку кондиціонерів, ремонт ліфтів, послуги, що стосуються радіомовлення», — розповів Хацевич.

Цікаво, що за два роки свого правління нинішня влада постійно декларує, що їздить на своїх авто. А свій автопарк мерія постійно скорочує. Так, в 2015-му було виставлено на аукціон 16 авто віком від 6 до 19 років. Про два мільйони гривень у рік на таксі депутати дізналися від нас.

«Мені особисто Київрада таксі не оплачує. І взагалі нікому з депутатів. Може, зустрічають якихось осіб, які прилітають з інших країн, може, термінова пошта. Але два мільйони — це дуже багато, потрібно з цим розібратися», — сказав депутат від «Солідарності» Юрій Крикунов.

Про те, що на таксі йде стільки грошей, не знає навіть голова бюджетної комісії Андрій Странніков: «У Київради є свій автопарк, 2-3 автомобіля, на них, наприклад, їздять в суд юристи представляти інтереси Київради. Звичайно, потрібні гроші на утримання, заправку, мийку. Але не думаю, що мова йде про таку суму».

Правда, глава апарату КМДА Володимир Бондаренко пояснив, що ці гроші йдуть на оплату поїздок не тільки юристів, але і секретаріату Київради.

Разом з тим в службах таксі говорять, що за 1,8 млн грн півроку кататися на таксі можна, здійснюючи в день в середньому 80-120 поїздок.

«У нашій службі середня вартість поїздки 125 грн. Це 79-80 поїздок в день», — розповів директор найдорожчою служби таксі «Еліт» Олександр Круліковський.

У таксі «Абсолют» кажуть, що середній чек 60-70 грн, тобто поїздок в 1,5 рази більше.

Охорона від мітингів

На охорону пішло за півроку на 1,5 млн грн більше, ніж за весь минулий рік. Нагадаємо, нова влада не раз заявляла про свою відкритість, прибравши з першого поверху відомі «загони» охорони часів Черновецького. А збільшення вартості охоронних послуг пояснюють тим, що в будівлі КМДА були встановлені додаткові пости охорони.

«Їх поставили на першому поверсі біля ліфтів. Також це пов'язано і зі збільшенням в Україні мінімальної заробітної плати. Починаючи з серпня 2015 року вона зросла більш ніж на 200 грн», — каже Бондаренко.

Разом з тим, як розповів нам один з депутатів від «Свободи», в мерії на час сесій та інших масових акцій додатково «замовляють» цілі батальйони допохраны. Так, у квітні під час Алкомайдана депутатів від «Свободи» побили так звані зелені чоловічки. Як пізніше з'ясувалося, це були представники приватної охорони, найнятої керівництвом Київради.

В той день журналісти нарахували у дворі Київради більше 15 автобусів. На одному з них було написано «Нацгвардія», інші були без розпізнавальних знаків. А в «Київпастрансі» розповіли, що постійно здають в оренду мерії автобуси для охорони. Правда, офіційно цього ніхто не підтверджує.

Ремонти у перших осіб

Окрема стаття — ремонти. «З початку 2016 року на ремонти приміщень — трьох кабінетів і їдальні — було витрачено близько 180 тис. грн. Зокрема, були замінені вікна, двері, проведено поточний ремонт каналізаційної мережі підвалів», — говорить Хацевич.

Ремонти йшли і в кабінетах перших осіб, щоправда, вони запевняють: за свій рахунок. В кінці 2015 року на четвертому поверсі мерії, де проходять сесії, були відремонтовані відразу кілька кімнат. Там облаштували приймальні секретаря Київради Володимиру Прокопиву, замінивши не тільки ламінат і меблі, але і з'єднавши два кабінети. Раніше ремонт був у кабінеті мера, де навіть робилася спеціальна система очищення повітря.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення