Кредит МВФ - повний програш: ексміністр фінансів Уманський пояснив, що не так

Україна, отримав фінансування від Міжнародного валютного фонду в рамках нової програми кредитування Stand-by, програла за всіма переговорними позиціями. Про це повідомляє "Страна" з посиланням на ексміністра фінансів України Ігоря Уманського.

"Ми взяли гроші в рамках програми Stand-by, хоча спочатку переговори йшли по іншій програмі - EFF. Програма для подолання коронавірусу - це взагалі третя, окрема історія, по ній Україна запит не робила. Причина проста: МВФ дохідливо пояснив, що двох програм одночасно бути не може", - розповів Уманський.

За словами ексміністра, спочатку було потрібно попросити у МВФ "коронавірусні" гроші (наша квота - $1,4 млрд.), а після цього звернутися за основною програмою. МВФ запропонував не оформлювати різні програми по черзі, а зробити одну, але збільшену програму. Не на $5,5 млрд доларів, а на $8 млрд. сумарно.

"В результаті ми не маємо EFF, а маємо Stand-by - тобто навіть не 5,5 млрд, як було заявлено і обіцяно спочатку, а 5 млрд доларів. Більш того, ми отримали гроші за іншою програмою. Спрощено: Stand-by - антикризова, EFF - це програма про структурні реформи. Відповідно, в програмі Stand-by не повинно бути елементів структурних реформ. А вони там є. Там є і структурні маяки, і антикризові. Наприклад, закон про ринок землі, антикорупційне законодавство. Туди "всунули" і те, і те. Якщо вже ми отримали Stand-by, тоді, ймовірно, треба було нам наполягати, щоб звідти прибрали пункти, які до Stand-by не мають відношення. Але не прибрали", - додав ексміністр.

На думку Уманського, ми програли за всіма переговорними позиціями.

Нагадаємо, 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) ухвалила надання Україні 5 млрд доларів на 18 місяців в рамках угоди Stand-by. Перший транш Україна має отримати 11 червня.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення