Кремль реалізує новий план "розгойдування" України: з'явився тривожний прогноз

 Обозреватель

Кремль знову змінює політику щодо Києва. Після провалу спроб перемогти Україну військовим шляхом, дотиснути морально-соціальними проблемами (втрати, війна, обстріли), Москва спробує взяти реванш із політичної точки зору.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов

"Я не думаю, що хтось зважиться на сьогоднішній день вийти з триколорами, як це було в 2014 році - вони отримали тоді досить гіркий досвід і великі втрати. На сьогодні це викликає в суспільстві антагоністичні настрої. Але матеріально підтримати якийсь із кланів, який буде проголошувати проросійські гасла і вести проросійську політику - ось тут широке поле для діяльності спецслужб Росії, де вони і будуть зараз вживати заходів", - вважає експерт.

На думку Жданова, Кремль докладе титанічних зусиль до того, щоб проросійські сили на наступних виборах отримали найбільшу кількість голосів, особливо в місцевих радах. При цьому, наголосив експерт, проросійським силам немає сенсу прагнути до Верховної Ради, досить у місцевих радах мати переважну більшість.

"Як валили режим Януковича? Обласні ради виходили з підпорядкування Києва. Кожного дня ми чули заяви однієї, другої, третьої обласної ради про те, що ми виходимо з-під Києва, центральної влади. Ось те ж саме може зараз статися в країні", - зазначив він.

Як заявив експерт, "клановість української державної системи проходить етап децентралізації, місцеві клани створюють уже фактично свої органи управління".

"Сьогодні вони створюють муніципальну поліцію - завтра вони створять батальйон територіальної оборони, озброять його, а післязавтра скажуть - чому ми повинні 80% податків віддавати в центр? Ми в кращому випадку віддамо 10 або 20%, решту залишимо собі. І будемо всередині себе самі варитися і самі приймати свої закони", - пояснив він.

Відсутність жорсткого цілеспрямованого управління з Києва дає можливість місцевим кланам створювати свої осередки державності. Завтра питання федералізації може стати ребром у країні", - вважає Жданов.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення