Кримінолог: громадяни України, приготуйтеся до війни – починається свавілля

 Гордон

Колишній керівник Управління кримінальної розвідки ГУБОЗ МВС України Валерій Курей заявив, що вбивство журналіста Павла Шеремета пов'язано з посиленням позицій кримінальної злочинності в країні

Нинішній правоохоронній системи України складно протистояти організованим злочинним угрупованням. Таку думку, коментуючи загибель журналіста "Української правди" Павла Шеремета, висловив колишній керівник Управління кримінальної розвідки ГУБОЗ МВС України, полковник міліції, почесний член International Police Association Валерій Курей.

"Вбивство Шеремета – це крутіше лихих 90-х. Нинішній стан справ гірше, ніж було раніше. Тоді ні правоохоронці не розбиралися в організованій злочинності, ні сам криміналітет. І ми були в рівних умовах. Сьогодні ситуація змінилася. Злочинці підготовлені, озброєні, пройшли всі стадії розвитку" і знову піднімають голову вже з новим мисленням. А правоохоронна система після режиму екс-президента України Віктора Януковича, Майдану і приходу псевдореформаторів не витримує ніякої критики", – підкреслив Курей.

На його думку, представники криміналітету в Україні будуть все більше активізувати свою злочинну діяльність.

"Громадяни України, приготуйтеся до війни – починається свавілля. Вал кримінальної злочинності захлеснув правоохоронні органи, працювати нікому. Політики, у свою чергу кинуть всі сили на ці резонансні злочини та до народу їм не буде ніякого діла. Шкода, що ціною таких кривавих злочинів громадськість розуміє, що її проблемами ніхто не стане займатися. Якщо говорити загалом, нам нав'язують свою кримінальну ментальність і ми повернемося до блатних понятть. Це дуже погано", – зазначив кримінолог.

Він підкреслив, що правоохоронним органам зручно виправдовувати свою бездіяльність, пов'язуючи нерозкриті злочини з "російським слідом".

"Мене лякає, що для багатьох найпростіше знайти в цьому вбивстві якийсь політичний слід. Дуже зручно виправдовувати свою бездіяльність умовним російським слідом. Правоохоронним органам треба проаналізувати, де було упущення. Адже основна робота робиться не у момент скоєння злочину, а до цього. Агентурна робота у нас ніяка. Трафік зброї взагалі не контролюється. Все одне до одного. Підкреслюю, я зараз говорю як криміналіст, як оперативник", – резюмував Курей.

Журналіст Павло Шеремет загинув вранці 20 липня в результаті вибуху машини, що належала співзасновніці "Української правди" і його цивільній дружині Олені Притулі.

Офіційно поліція поки не озвучила жодної з версій щодо причин події, однак попередньо вибух кваліфіковано як умисне вбивство. Прокуратура розслідує інцидент як умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох людей.

За словами радника міністра внутрішніх справ України Зоряна Шкіряка, автомобіль був підірваний саморобним пристроєм потужністю від 0,4 до 0,6 кг в тротиловому еквіваленті. Очевидець стверджував, що незабаром після вибуху журналіст ще був живий, а помер уже в "швидкой".

Друзі Шеремета розповіли "Новій газеті", що останнім часом він скаржився на стеження.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення