​"Кримська криза": Путін готується до нападу з неба ​

 Depo

Удар на Донбасі може бути підкріплений діями російської авіації. Український Генштаб - у курсі

Для багатьох в Україні вже зараз ясно, що провокація у Криму (яка з появою нових фактів може придбати зовсім інший відтінок) безпосередньо пов'язана з врегулюванням на Донбасі і самим Мінським форматом. Про це прямо заявив Путін відразу після офіційної заяви ФСБ.

Зокрема, він заявив, що зараз, після "прориву" українських військових, "зустрічатися в нормандському форматі безглуздо". Як сприйме це Захід, на даний момент незрозуміло, але фактично Росія безпосередньо заявила про вихід з переговорів із західними партнерами.

У Росії на даний момент є принаймні три варіанти подальших дій. А саме:

1. "На повну котушку" розкрутити на міжнародній арені "кримську кризу", щоб переконати країни ЄС зняти санкції. Одночасно будуть вирішуватися і консультативні завдання. Це мобілізація електорату перед виборами, остаточне рішення татарського питання" в Криму. В цьому випадку все обмежиться тільки гнівними публікаціями у ЗМІ та "п'ятихвилинками ненависті".

2. Обмежене військове вторгнення, метою якого може бути південь України – таким чином буде вирішена проблема з електроенергією в окупованому Криму, так і з постачанням води;

3. І, нарешті, найнебезпечнійший для міжнародної безпеки і для країни (але і найфантастичніший) – Путін і його оточення вирішили, що Україна "дозріла" для повернення на прокремлівську орбіту зовнішньої і внутрішньої політики і може завдати удару по українським збройним силам і переможно увійти в Київ з Януковичем і всієї його бандою в обозі. Побічно про такий варіант може свідчити черговий перехід з "колеги Петра Олексійовича" на "незаконну київську владу".

Причому, як мені бачиться, при всіх варіантах розвитку ситуації відновлення війни на Донбасі включено опціонально. Що і підтверджується поточними подіями.

Незаконні збройні формування відкрито нарощують свої можливості, формуючи "ударні кулаки" на двох напрямках – в районі Докучаєвська і на Світлодарській дузі. Втім, таке відбувалося і раніше, проте зараз це набуває дуже загрозливі форми. Зокрема, вночі майже безперервно йдуть колони по напрямку з Донецька в Старобешеве, а далі під Стилу і Миколаївку. Причому якщо раніше йшли по 3-4 гусеничні машини, то тепер це по десятку "Уралів" з особовим складом.

Постійні обстріли на Світлодарськіой дузі вже сильно нагадують не просто промацування оборони, а артпідготовку перед локальним наступом.

Є багато "дзвіночків" про можливе загострення – тут і підготовка ліжок у донецьких лікарнях для прийому поранених (до речі, ударними темпами в Донецьку відновлюють закритий військовий госпіталь), пропажа на заправках на окупованих територіях бензину і дизпалива, відкликання всіх службовців окупаційних адміністрацій з відпусток і т. д.

У будь-якому випадку як би в соцмережах не потішалися над заявами Путіна та грою театральних "диверсантів ГРУ", однак Україні варто поставитися до положення, яке склалося, з повною серйозністю. У першу чергу це стосується системи протиповітряної оборони, яка повинна бути приведена в стан підвищеної бойової готовності. Причому є думка, що в Генштабі є розуміння рівня загроз для держави – адже непросто повним ходом йдуть навчання "Небесний щит -2016", де українська авіація відпрацьовує елемент базування на ділянках автотрас. А це говорить тільки про одне – льотний склад готують до великої війни – адже очевидно що аеродроми, РЛС, пункти управління стануть мішенями для російських "Калібрів", "Іскандерів" і авіації в першу чергу в разі початку великої війни.

Чи буде кримська провокація прологом нового загострення на Донбасі чи Захід у черговий раз «утрется» і почне переговори про долю України за спиною Києва, на даний момент незрозуміло. Але,. думаю, чекати недовго залишилося.

Михаил Жирохов

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення