Курди звинуватили «ІДІЛ» у застосуванні хімзброї

 BBC

Бойовики обстріляли позиції курдських збройних формувань на півночі Іраку снарядами з іпритом. Про це заявили в турецькому ополченні "Пешмерга", передає російська служба BBC.

Як заявляє курдська влада, при нападі використовувалися 37 мінометних установок, а снаряди "поширювали білий дим і чорну рідину". Аналіз крові декількох десятків бійців "пешмерга" показав наявність діхлордіетілсульфіда, інакше званого гірчичним газом.

При цьому не повідомляється, як сильно постраждали бійці і чи є жертви в результаті атаки. Курди, як йдеться в заяві, потребують коштів хімічного захисту. На початку вересня влада США також запідозрили бойовиків екстремістського угруповання "Ісламська держава" у створенні та використанні хімічної зброї на територіях Сирії та Іраку.

Розвідка зафіксувала щонайменше чотири випадки використання іприту по обидва боки сирійсько-іракського кордону, заявив американський держслужбовець, який побажав залишитися неназваним.

У серпні міністерство оборони Німеччини зробило заяву, в якій говориться, що 60 курдських бійців відчували проблеми з диханням після атаки сил ІДІЛ. Німецькі офіційні особи також вважають, що "Ісламська держава" могла використовувати хімічну зброю. Гірчичний газ є забороненим хімічною зброєю і може викликати шкірні нариви, сліпоту і проблеми з диханням.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення