​Легалізації зброї в Україні бути: з’явились перші результати опитування в "Дії"

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що в Україні треба легалізувати обіг зброї. За його словами, це рішення "на часі" і є назрілим. Про це він написав у себе в Facebook.

"Коли до України вдерлися російські окупанти, десятки тисяч наших громадян, підкреслюю - десятки тисяч - отримали автоматичну зброю для захисту своїх домівок у максимально "ліберальний" спосіб. Тому що іншого способу не було. У багатьох ситуаціях це стало вирішальним чинником. Але так само виникли і проблеми, адже бажання володіти зброєю і вміння поводитись з нею безпечно, поважати зброю - це речі, які не завжди ходять разом. У країні і до цього в обігу перебували мільйони одиниць зброї. У тому числі - незадекларованої", - написав очільник Міноборони.

Резніков наголошує, що в Україні слід сформувати культуру безпечного і відповідального ставлення до зброї. Він нагадав, що закон дозволяє громадянам використання проти ворога будь-якої зброї. Тому логічним, на його думку, є не створення заборони, а регулювання використання зброї через формування стрілецької культури.

"Переконаний, що в Україні потрібно розвивати мережу стрільбищ, тирів, стрілецьких клубів, відповідних змагань. Щоб кожен громадянин, який відповідає розумним вимогам, мав можливість навчитися користуватися зброєю, підтримувати навички і - головне - сприйняти певну культуру", - вважає міністр оборони.

Дозвіл на зброю для цивільних: у "Дії" запустили опитування

Як відомо, у мобільному додатку "Дія" розпочалося опитування громадян щодо їхнього ставлення до обігу зброї в Україні. Щоби взяти участь в опитування, громадяни повинні в застосунку "Дія" перейти до розділу "Послуги" й обрати "Опитування".

Серед запропонованих варіантів відповіді:

  1. "Для спеціальних потреб". Пістолети можуть мати всі громадяни, які відповідають вимогам закону, проте носити зброю заборонено. Зберігати її можна буде тільки вдома, використовувати в тирах та на стрільбищах.
  2. "Для особистого захисту". Пістолети можуть мати всі громадяни, які відповідають вимогам закону. Дозволяється вільно носити їх у громадських місцях.
  3. "Я проти". Пістолети категорично не повинні бути в обігу серед цивільного населення.

Опитування стартувало в середу, 25 травня. Вже проголосували трохи більше 771 тисячі громадян. Станом на зараз відповіді у відсотковому співвідношенні виглядають наступним чином:

Найбільше голосів набрав варіант "Для особистого захисту" - за нього проголосували 64,9% громадян. Майже порівну голосів отримали два інших варіанти: "Для спеціальних потреб" - з цим погоджуються 17,36% опитаних, ще 17,74% українців категорично проти того, аби зброя була в обігу серед цивільного населення.

Нагадаємо, що 23 лютого 2022 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт Закону про право на цивільну вогнепальну зброю (№5708).

За даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", в умовах війни більш ніж удвічі зросла кількість тих, хто підтримує надання українцям права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами до неї.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення