Легендарна пам’ятка України потребує порятунку (фото)

 Канал 24

Мабуть, кожен українець чув про єгипетські піраміди, а тисячі з нас навіть бачили їх наживо. Але мало хто знає, що в Україні теж є піраміди.

Не такі величні, як на берегах Нілу, а їх, так би мовити, зменшені копії. Але вони теж пам’ятні і важливі для історії та культури. І не тільки української. Хоча б тому, що в Європі є лише три піраміди-склепи, аналогічні єгипетським – один у Римі і два на Полтавщині – в селах Березова Рудка (Пирятинський р-н) і Комендантівка (Кобеляцький). Ми унікальні! Але...

Почнімо з того, що піраміда в Березовій Рудці перебуває в жахливому стані. Принизливо жахливому.

Березова Рудка заснована у 1717 році гетьманом Іваном Скоропадським. Потім у його нащадків село викупив генеральний бунчужний Війська Запорізького Йосип Закревський. Він облаштував у Березовій Рудці родове помістя – побудував шикарний на ті часи маєток з парком, ставками, каналами і островами... Там прожили п'ять поколінь Закревських. Чоловіки несли державну службу в Петербурзі, а на відпочинок і на почесну старість поверталися до села. Всі глави сімейств були відомими діячами свого часу і меценатами. Але про це іншим разом... (До речі, нащадком роду Закревських є Нік Клегг – колишній віце-прем’єр Великобританії і лідер Ліберал-демократичної партії.) Березову Рудку п'ять разів відвідував Тарас Шевченко. (Його візити оповиті амурними історіями, та про них також іншим разом.) Закревські проживали в Березовій Рудці до 1917 року. В 1974-му на базі панського маєтку створено Народний історико-краєзнавчий музей. До нього увійшли, зокрема, палацово-парковий комплекс садиби Закревських, могильник доби Київської Русі... А от головна родзинка Березової Рудки – мавзолей-піраміда – до цього часу залишається "безбатченком", тобто фактично нікому не належить – не перебуває на балансі ні в селі, ні в Мінкульті... Дивина, та й годі!

Піраміду у 1898 році над могилою своїх батьків звів Гнат Закревський, який за часів імператора Олександра ІІІ був відомим юристом і послом Росії у Єгипті. Оригінальна для наших країв будівля височіла на 9 метрів і гармонійно поєднувала, здавалося б, непоєднуване – вхід охороняла привезена Гнатом із Каїру древня статуя єгипетської богині Ісіди, над входом розміщувався православний хрест, всередині стіни були розписані єгипетськими фресками і цитатами з Біблії, а в центрі стояв православний вівтар. Піраміда відповідає важливому канону – її грані спрямовані точно на сторони світу.

Гнат Закревський помер 1906 року в Єгипті, тіло дипломата забальзамували і привезли до батьків – до склепу в Березову Рудку. Ще через шість років там поховали його сина Платона. Але незабаром після перевороту 1917 року комуністи сплюндрували піраміду – гроби дворян Закревських викинули геть і влаштували там комору. Дерев’яну церкву, що стояла поруч, перетворили на сільський клуб. Який згодом згорів. Місцеві були впевнені, що недарма – то душі Закревських помстилися... Пізніше вже за совєцької доби там побудували цегляний Палац культури. Заодно спробували розправитися з пірамідою – вночі підігнали бульдозер, але той лише кладку подряпав і землю розрив. Чи за легендою, чи насправді кажуть, що піраміда міцна така, бо кладку робили на яєчних білках і крові вбитих домашніх тварин… А Палац культури з часом спіткала доля дерев’яного попередника.

2017 рік. Березова Рудка. Так зараз виглядає піраміда

Якщо ремонтувати добротно – треба викласти чималу суму. Сільрада невеличкої Березової Рудки голову ламає над фінансуванням проекту, але сама його не потягне… Держава жодного разу не дала грошей навіть на відро штукатурки (але добре, що зараз хоча б не шкодить).

Втім, у держави саме зараз є гарний привід реабілітуватися. Цьогоріч Березова Рудка святкує 330-річний ювілей. Чом би не зробити подарунок історичному селу – відремонтувати легендарну пам’ятку. Для держави це коштуватиме копійки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення