Лихоманка через біткоїн: у Росії стрімко подорожчала комп’ютерна техніка

У Росії відмічається зростання цін на комп'ютери, ноутбуки і дефіцит на їх комплектуючі.

Як виявилось, збільшився попит на відеокарти – не лише на нові моделі, але і на старі. Це пов'язано з різким підвищенням ціни на криптовалюту. Біткоїн, наприклад, з жовтня виріс практично в чотири рази, аж до 41 тисячі доларів за штуку. Майнери скуповують відеокарти тисячами безпосередньо у виробника і постачальників, а до російських магазинів у регіонах комплектуючі просто не надходять.

Росіянин Олексій Ульянов нарікає, що ще до нового року за 50 тисяч рублів (приблизно 660 доларів) він міг зібрати ігровий ПК, проте зараз за ці гроші можна придбати лише відеокарту для цього ПК, причому не найпотужнішу.

«Я промоніторив ціни на комплектуючі для ПК. Після нового року ціни на відеокарти піднялися в 1,5-2 рази. Те, що вчора коштувало 20-25 тисяч рублів (до 330 доларів), зараз коштує 35-40 тисяч рублів (до 530 доларів). Але в сегменті від 20 до 45 тисяч всього лише 2-3 моделі, причому не самі потужні», - розповів він виданню Блокнот.

Дефіцит на ринку визнають і компанії, що займаються постачанням і реалізацією техніки. Але переконують, що ситуація загострюється щорічно в грудні. Нарікають компанії на важкий 2020 рік, адже виробництво певний час не працювало у всьому світі через локдаун, спричинений COVID-19.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення