​Лікар Комаровський про коронавірус: «Ми можемо лише сподіватися, що нас пронесе»

Україна провела недостатню підготовку задля того, аби небезпечний коронавірус не потрапив у нашу державу і не почав косити людей. Втім, самі громадяни мали б більше боятися грипу, смерть від якого в рази вища за коронавірус. Про це у інтерв’ю «Гордону» заявив лікар Євген Комаровський.

«У зв’язку із коронавірусом перед державою Україна постає ряд питань. Хто відповість за розвалену санітарно-епідеміологічну службу. Чому ми – найбільша країна Європи – чекаємо, поки нам німці дадуть тест-системи. В нас що, немає інститутів мікробіології, вірусології? Де наші тест-системи? Весь світ каже: ми працюємо над вакциною. А ми працюємо над вакциною? Це перше. Друге: якою може бути готовність до епідемії у ситуаціях, коли в нас по аеропорту «Бориспіль» ходять «три каліки» і міряють температуру (тим пасажирам, які прилітають із Китаю, - Ред.). Люди прилетіли з осередку хвороби. З високою долею ймовірності вони можуть бути хворі. Ми не можемо їх усіх обстежити, ми тільки-но отримали тест-системи. Їх кількість обмежена. Але ж ті, хто здорові зараз, можуть захворіти протягом двох тижнів. 14 днів – максимальний період (інкубаційний, - Ред.)», - розповідає Комаровський.

За його словами, у зв’язку з епідемією варто було б зараз десь поруч із «Борисполем» на користь держави на певний час вилучити якийсь санаторій чи великий будинок відпочинку.

«Людей, які прилітають, за державний рахунок везти туди і ізолювати на два тижні. А ми що робимо? «У вас нормальна температура. До побачення», - каже Комаровський і додає. - Ми можемо лише сподіватися, що нас пронесе».

Втім, підкреслює лікар, людям варто більше боятися грипу, бо статистика смертності від нього набагато вища, ніж від коронавіруса, шанси від якого одужати для молодої здорової людини – максимальні.

Як відомо, в аеропорту «Бориспіль» з 26 січня запровадили температурний скринінг пасажирів на прямих авіарейсах з Китаю.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення