Лікар назвав терміни закінчення пандемії коронавірусу

 Главред

З'явився прогноз щодо закінчення пандемії коронавірусу в Україні, який озвучив лікар-інфекціоніст, епідеміолог, колишній голова Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

За його словами, найбільш реалістичний сценарій завершення пандемії коронавірусу - це формування імунітету у 70% населення. Це станеться або після перенесеної хвороби, або після застосування вакцини.

Десь через три з половиною роки ми зможемо зітхнути і сказати, що пройшли цей етап

"Якщо вакцина буде створена, то на імунізацію такої великої кількості людей підуть два або два з половиною роки. Якщо ж вакцина через різні обставини не буде створена, то елемент формування власного природного імунітету триватиме до трьох років. І десь через три з половиною роки ми зможемо зітхнути і сказати, що пройшли цей етап", - розповів лікар.

Епідеміолог додав, що на зміну коронавірусу може прийти нова інфекція.

"Нові віруси і бактерії будуть обов'язково з'являтися. Своєю діяльністю людина порушує екосистему. Глобальне потепління, забруднення атмосфери і ѓрунту, освоєння нових місць - це ті чинники, які призводять до появи нових вірусів. Коронавірус - це маленький дзвіночок, що попереду нас можуть чекати значно страшніші ситуації. Тому дуже важливо, щоб людство винесло з цієї пандемії уроки", - резюмував експерт.

Нагадаємо, в Україні станом на неділю, 12 квітня, зафіксовано 2777 випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення