​Лісові пожежі в Сибіру б'ють антирекорди 2019 року (відео)

Лісові пожежі, що охопили приблизно 3 млн га в Сибіру, набули масштабу природної катастрофи. Про це ще 2 липня заявило російське відділення Greenpeace. Найбільше осередків вогню у п'яти регіонах: у Якутії, на Чукотці, у Магаданській області, на півночі Камчатського краю й у Красноярському краї.

"Ситуація з лісовими пожежами в Сибіру й на Далекому Сході розвивається стрімко. Пожеж у багато разів більше, ніж було на початку липня протягом минулих років. Кількість термоточок – температурних аномалій земної поверхні, які фіксують спеціальні супутники, – у чотири з гаком рази більше, ніж у середньому припадає на цей час, і вже більше середніх пікових значень упродовж останніх 19 років", – попереджають екологи.

У заполярних районах температура сягає +38 °С, опадів майже немає.

"Пожежна катастрофа 2019 року владу нічому не навчила, і лихо в лісах Сибіру та Далекого Сходу з великою ймовірністю знову повториться. Лісові масиви охопить вогонь, а в міста і селища за сотні й тисячі кілометрів від пожеж знову прийде їдкий дим. Ураховуючи поширення коронавірусу, це особливо небезпечно для людей", – стверджують у Greenpeace.

Експерти організації звертають увагу, що приблизно 90% активних пожеж стається в зонах, де місцева влада може не гасити вогню, оскільки немає безпосередньої загрози населеним пунктам.

Екологи наголошують, що на тлі повномасштабної кліматичної кризи пожежі у Сибіру особливо небезпечні для всієї планети. В атмосферу потраплять сотні мегатонн вуглекислого газу, а лісові екосистеми, які запасають вуглець, будуть знищені або сильно ослабнуть. Це у багато разів підсилить парниковий ефект.

Нагадаємо, у Сибіру й на Далекому Сході РФ влітку 2019 року горіли ліси. Дим від пожеж сягнув території Аляски й західного узбережжя Канади.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення