Літак на водневому паливі здійснив перший політ

 РИА Новости

У Шотландії відбувся перший політ літака, який використовує твердий водень як паливо. Про це повідомляє New Scientist.

Паливо для експериментального безпілотника упаковане в тверді гранули, які при спалюванні виділяють лише водяну пару.

Крім того, ці гранули в три рази легше, ніж зіставні з них за розміром літієві акумулятори. Нове паливо, розроблене британською фірмою Cella, являє собою 100 твердих гранул (площею приблизно в один квадратний сантиметр), упакованих в контейнер. Самі гранули складаються з хімічного з'єднання, яке при нагріванні виділяє водневий пар.

Потім цей газ перетворюється в електрику в паливній комірці — і цей струм приводить в рух гвинти безпілотника. Включення спеціального полімеру не дає гранулам плавитися і змушує виділяти водень при більш низькій температурі. Випробувальний політ зайняв всього 10 хвилин, а летів безпілотник на висоті 80 метрів — хоча палива вистачило б на дві години польоту.

Такі транспортні засоби згодяться для моніторингу навколишнього середовища у районі Арктики і Північної Атлантики — вони чистіші «акумуляторних» дронов і менше шкодять довкіллю.

Крім того, нова технологія може знайти застосування і в цивільній авіації. Паливні елементи на основі твердого водню забезпечать літаки додатковим джерелом енергії — наприклад, для телевізорів і джерел внутрішнього освітлення на борту.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення