Людина майбутнього стане схожою на тюленів і качок

 Telegraph

Палеоантрополог Метью Скіннер з Кентського університету заявив, що людське тіло може придбати кінцівки з розвиненими перетинками (як у водоплавних тварин) і товстий шар жирової тканини (як у тюленів). Свій прогноз, як повідомляє The Telegraph, вчений зробив в останньому випуску серіалу Extant.

Нові особливості можуть розвинутися у людини в ході еволюції і стати відповіддю на підвищення глобального рівня моря. Поява перетинок (шкіри між пальцями у тварин, які пересуваються по воді) і скорочення волосяного покриву дозволять, зокрема, швидше пересуватися на воді.

Скіннер прогнозує збільшення розміру кінцівок (і їх еволюцію в кінцівки з перетинками), як у качок, і скорочення обсягу легень (для комфортного перебування під водою). Очі людини стануть нагадувати органи зору котячих (для того, щоб краще бачити в каламутній воді).

Перетинки забезпечать більшу площу зіткнення кінцівок з водою, а за сітківкою у людини, можливо, з'явиться новий шар тканини — тапетум, який дозволить людям краще бачити в умовах низької освітленості. Крім того, у людини буде більше жирової тканини (для збереження тепла в холодній воді). До підвищення рівня моря може призвести танення льодовиків, що виникає, зокрема, через антропогенні чинникі (наприклад, викид парникових газів). В результаті цього природним середовищем проживання людини стане не суша, як зараз, а морські території.

Альтернативним сценарієм Скіннер назвав людину майбутнього, яка розвинеться з сучасної після падіння на Землю великого астероїда. Катастрофа призведе до занурення планети в новий льодовиковий період, в результаті чого знизиться проникність атмосфери для сонячного світла. Недолік випромінювання від світила призведе до освітлення шкіри і волосся людини (для кращого засвоєння вітаміну D). Збільшаться ніс і обличчя в цілому (для кращого прогрівання холодного повітря), а також кількість волосся і розміри тіла людей (для обігріву в холодних умовах)

Людина, яка будетжити на Марсі, за Скіннера, навпаки, повинна зменшитися в розмірах. Це пов'язано з відсутністю природних конкурентів і зі зниженням потреби у фізичному навантаженні. На думку вченого, швидше всього будуть еволюціонувати людські щелепи (зменшуватися), а зуби взагалі зникнуть. Останнє пов'язане з практикою теплової обробки їжі і використання вже готових продуктів.

«Теоретично, ми могли б виглядати як новонароджені, чиї роти призначені тільки для того, щоб ковтати, але мали б великий головний мозок», — уклав Скіннер

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення