Неочікувана статистика: лише третина українців хоче залишитись на батьківщині

65% українців хочуть виїхати зі своєї батьківщини. Це показали результати недавнього опитування маркетингової компанії TNS, йдеться у статті видання "Обозреватель".

Безвізовий режим з ЄС, безумовно, полегшить життя багатьом українцям, які зможуть подорожувати і вести бізнес без бюрократичної тяганини і зайвих витрат. Однак, на думку деяких експертів, коли Україна отримає "безвіз", рівень еміграції помітно зросте.

"Думаю, він виросте приблизно на 10%. Справа в тому, що багато людей будуть їхати в країни ЄС на 2-3 місяці не тільки в туристичних цілях. Вони скористаються можливістю, щоб знайти якісь варіанти працевлаштування. Знайшовши потенційного роботодавця в Європі, українці повернуться додому, дочекаються офіційного пропозиції і поїдуть в ЄС вже згідно з нормами трудового законодавства ", - говорить експерт-міжнародник Андрій Бузаров.

Слова експерта підтверджує і статистика. За даними недавнього опитування маркетингової компанії TNS, 65% українців хочуть виїхати зі своєї батьківщини. Це максимальний показник з початку АТО. Лише рік тому до еміграції були готові лише 42% жителів України. Згідно з даними Держстату, якщо в 2012 році за кордон емігрували 14,5 тисячі українців, то в 2015 році - вже 21 тисяча. Але ці цифри не відображають реальну ситуацію, адже Держстат не враховує, наприклад, тих, хто не змінює громадянства. Ще один важливий аспект - зовнішня трудова міграція. Українці виїжджають з країни на деякий час в робочих цілях і досить часто не повертаються. За різними оцінками, за кордоном постійно працюють від 2,2 до 3 мільйонів українців.

На думку експертів, безвізовий режим з ЄС полегшить українцям перетин кордону, а це, ймовірно, дещо збільшить кількість нелегалів. Втім, Україна не становить серйозної міграційної загрози для Європи, інакше на тлі напливу сирійських біженців ЄС всерйоз не став би навіть обговорювати "безвіз". На крайній випадок у Брюсселі розробляється механізм припинення дії безвізового режиму. Але і крім цього Європа встановила ряд запобіжників.

"Звичайно, будуть і порушники, які спробують скористатися безвізовим режимом. Недобросовісних людей вистачає. Але є механізми контролю і повернення їх на територію України. До речі, за український рахунок. Вже є відповідні договори. ЄС не надав би Україні безвізовий режим, якби Київ не підписав ряд угод про реадмісію (згода держави на прийом назад на свою територію незаконно іммігрували громадян). Тому різкого збільшення нелегальної еміграції очікувати не варто ", - зазначив дипломат, експерт благодійного фонду "Майдан закордонних справ" Олександр Хара.

В якості нового будинку українці найчастіше вибирають Польщу. У минулому році на постійне місце проживання туди виїхали 6,4 тисячі осіб. Користуються популярністю й Ізраїль, США, Угорщина, Німеччина і, як не дивно, Росія.

Сама Польща дуже зацікавлена в "переманюванні" українців в рамках трудової міграції, бо в країні спостерігається дефіцит робочої сили, який, за прогнозами, серйозно зросте до 2020 року. Тож Польща має намір компенсувати втрати за допомогою українців.

"Ринок праці Польщі покинуть 750 тис. людей до 2020 року, а якщо не працювати в цьому напрямку, то може додатково зникнути ще 500-600 тисяч. Це може вплинути на 10% польської робочої сили", - зазначив віце-прем'єр, міністр розвитку країни Матеуш Моравецкій.

За даними Спілки підприємців Польщі, в країні вже знаходиться близько мільйона мігрантів з України, яких уряд може легалізувати і таким чином вирішити проблему на ринку праці. Тільки з початку року українцям видано 700 тисяч дозволів на роботу в Польщі.

Нагадаємо, 26 вересня Комітет Європарламенту проголосував за безвізовий режим для українців.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення