Масове отруєння хімікатами на Прикапатті: всі подробиці

 СЕГОДНЯ

На Прикарпатті, в селі Мединя Галицького району захворіла велика рогата худоба, а разом з нею і люди. Як стало відомо з Департаменту цивільного захисту Івано-Франківської ОДА, п'ять корів отримали легке отруєння і одна "корівка" – важкий. Також до реанімації Галицької ЦРЛ потрапила 41-річна жінка, яка пасла худобу.

"У мене почався сильний біль в животі, почало нудити. А корови розпухають, як кульки, і падають на землю. Страшно було дивитися", – розповідає постраждала Іванна Бойчук.

На даний час стан жінки задовільний. Але зле було й іншим людям. Трирічний Олег з сусіднього села разом з бабусею прийшли здавати в лікарню аналізи.

"Болить живіт, нудить, очі опухли. Не можу ходити, руки трясуться і ноги. Окроплюють поля під самим будинком, і такою отрутою, що неможливо дихати", – говорить Олександра, бабуся Олега.

Жителі Медині пішли зі скаргами в місцеву РДА вимагати пояснень. Чиновники у відповідь зібрали спецкомісію.

"На звернення громадян с.Медіня Галицького району про отруєння корів внаслідок випасу на полях, було встановлено, що лікувальна допомога надавалася одній корові з клінічними ознаками гострої темпанії (здуття), дев'ять господарів корів отримали консультацію ветеринарів у телефонному режимі на випадок прояву клінічних ознак захворювання і надання першої ветеринарної допомоги", – повідомляють в Галицькій РДА.

Згідно з довідкою Мединської сільради, земельні паї площею 39 га знаходяться в оренді ПП Клим О.І. Решта земельних ділянок, що перебувають у власності селян, за дорученням передані в розпорядження ПП Клим А.І.

За словами орендаря, три-п'ять днів тому дійсно проводилася обробка полів полікарбамідом (концентроване азотне добриво), але повідомлення про застосування якого є не обов'язковим. Про це також повідомляють в Галицькій РДА.

У той же час, випускати худобу на пасовище селяни поки не ризикують. Як бути далі, теж не знають. А ось пити коров'яче молоко – категорично заборонено ще мінімум два тижні.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення