Масове вимирання: катастрофу в Криму показали з космосу

 Обозреватель

Через посуху в окупованому Криму значно погіршився стан рослинності.

Про це свідчать знімки, зроблені з супутника на орбіті Землі в 2016 і 2018 роках, повідомляє 13 липня Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

Зокрема, за даними дистанційного зондування встановлено, що впродовж двох років індекс NDVI (показник кількості активної біомаси, одержуваної за даними дистанційного зондування землі), який використовується для кількісної оцінки рослинного покриву, в деяких частинах Криму знизився до найнижчої позначки 0,3.

Всього в червні 2018 року, в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року, зниження значення загального індексу NDVI на території півострова склало 23%.

Також негативно вплинуло на стан рослинності в Криму і загальне зниження кількості опадів в 2018 році, порівняно з попередніми роками.

У МінТОТ відзначають, що "недбале ставлення окупаційної влади Росії до унікального природного середовища в північній, центральній та східній частинах Криму може призвести до масового вимирання рослинного і тваринного світу, ерозії грунту, пожеж в екосистемах та екологічної катастрофи на півострові".

"Нехтування цими негативними явищами окупаційною владою Росії може призвести до знищення унікальних екосистем Кримського півострова, в тому числі, до руйнування заповідних ландшафтів, ерозії ґрунтів, запобігання веденню традиційного сільського господарства", - йдеться в повідомленні.

На думку українського міністерства, дії Росії "свідчать про те, що держава-окупант не зацікавлена в розвитку Криму з його природним потенціалом, а її безвідповідальність призводить до невідворотної шкоди навколишньому середовищу і збитків для цивільного населення, яке проживає на цій території".

Як повідомлялося, в Джанкойському і Ленінському районах анексованого Росією Криму виявлено загибель сільськогосподарських культур через посуху.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення