Математики винайшли нові способи нарізки піци

Математики Джон Хеддли і Стівен Ворслі з Ліверпульського університету запропонували нові способи нарізки піци. Про свою роботу автори розповіли на сайті arXiv.org, а коротко про них повідомляє New Scientist. Вчені створили техніку, що дозволяє ділити диск на рівні частини з вигнутими сторонами. Для цього необхідний диск, спочатку поділений на рівні частини, кожна з яких має будь-яке непарне число вигнутих сторін.

«З точки зору математики немає межі такого розбиття, хоча, ймовірно, його можна вважати недоцільним для числа сторін, більше дев'яти, — сказав Хеддли. — Я поняття не маю, чи є якісь можливості для практичного застосування нашої роботи, що не стосуються нарізки піци»

На думку вченого, нові способи нарізки піци можуть зацікавити тих, хто любить краї піци або, навпаки, її середину. У своїй роботі вчені узагальнили раніше відому техніку розбиття диска на однакові збігаються один з одним частини. Її застосовують, зокрема, кухарі при нарізці піци на шість або дванадцять однакових частин. Вчені відзначають, що знайдений ними спосіб не вирішує проблему розбиття в цілому, а являє собою лише приватне рішення поставленої задачі

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення