Мер французького міста продає будинок за один євро

 СЕГОДНЯ

Власний будинок – за один євро. Це – не вигадка, а пропозиція від мерії французького міста Рубе. Вибір – є: одно-, дво- і навіть триповерхові.

Побудовані ще до Другої світової війни, а нині – занедбані: таких будинків в місті Рубе – чимало. І головне питання – що з ними робити.

Старі будинки – як валіза без ручки: вкладати в ремонт – занадто дорого, та й на ринок нерухомості – не виставиш. Ось і вирішили віддати майже задарма.

В асортименті – 17 споруд. Метраж різний. А ціна однакова – 1 євро за будь-яку з них. Один з кандидатів – претендує на будинок в 120 квадратів: планує жити тут з подругою.

"Це хороша можливість отримати власність житло, поліпшити вигляд міста і кварталу. Ми будемо переробляти все: дах, фасад, підлогу. Залишимо тільки стіни", – ділиться він.

Капітальний ремонт – головна умова акції. Інакше будинок пропаде: крізь дах просвічують діри, перекриття – прогнили. На другому поверсі проведена лінія. Заступати за неї – не можна, можна провалитися. Крім підлоги необхідно замінити сходи, сантехніку, опалювальну систему – відновити будинок з нуля. Мінімальна сума, яку потрібно витратити на цей будинок – 97 000 євро. Але Ромен готовий витратити 160, і дуже сподівається вкластися в цю суму.

"Деякі види робіт власники можуть робити своїми руками. Наприклад, фарбувати стіни, класти плитку тощо. Це може дещо зменшити витрати. Крім того, щоб пропозиція залишалося привабливою – кандидати можуть отримати субсидію", – говорить Люсі Шарон, менеджер проекту з реконструкції та містобудування.

Відновити будинок потрібно за рік. А прожити в ньому – 6 років. Такі умови акції. У мерії кажуть: для них самих це – експеримент. Кілька років тому з'ясували, що з одного боку є шість тисяч сімей, яким не вистачає житла. А з іншого боку – є покинуті будинки. І також – шість тисяч. Залишалося з'ясувати – як передати квадратні метри нужденним. У нагоді досвід британців.

"Я розмовляла з друзями, які живуть в США, Фінляндії, Голландії, Іспанії ... всюди. Дізналася, що в Ліверпулі була успішною ініціатива, коли будинки продавалися за 1 фунт. І ми вирішили зробити так само в Рубе – щоб згодом цей досвід спрацював по всій Франції", – говорить Мілуда Ала, заступник мера Рубе.

І не тільки у Франції: за словами чиновниці, по всій Європі налічується 11 мільйонів приміщень, в яких ніхто не живе. І мільйони людей, у яких немає даху над головою. У містечку Рубе вважають, що експеримент пішов "на ура". Тому в наступні роки планують його повторити.

Нагадаємо, раніше подібна "акція" стартувала і в італійському містечку Самбука-ді-Сицилія. Цю "акцію" придумали місцеві чиновники, щоб повернути італійців в сільські райони на постійно місце проживання. Багато жителів містечка переїжджають в мегаполіси, тому місцевість страждає від депопуляції. Чиновники зробили все від них залежне, щоб купити житло міг кожен охочий.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення