Мільйонний хабар: чиновнику Міноборони не змогли обрати запобіжний захід

Начальнику Південного управління капітального будівництва Міністерства оборони Василю Ракулу і його спільнику, ексдетективу НАБУ Роману Ковтуну Печерський суд не зміг обрати запобіжний захід. Чиновник Міноборони не з'явився на засідання.

Як повідомляє "Обозреватель", причина його неявки невідома.

Колишній НАБУвець не прийшов до суду через хворобу. Слухання справи перенесли на 30 липня і 2 серпня.

"Глава Південного управління капбудівництва Міноборони Василь Ракул і колишній детектив НАБУ Роман Ковтун намагалися отримати хабар від забудовника в розмірі 1 млн доларів США. За це вони обіцяли будівельній компанії позитивно вирішити питання на конкурсі з будівництва житла для військовослужбовців в Одесі. За даними Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, під час обшуків у підозрюваних вилучили документи, в яких заздалегідь було визначено переможця. Затриманим інкримінують підготовку до вчинення шахрайства в особливо великих розмірах. Обом фігурантам було повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 14 і ч. 4 ст. 190 КК України. Передбачене покарання – позбавлення волі від 5 до 12 років з конфіскацією майна", - пише видання.

За словами нардепки Соломії Бобровської, Управління капітального будівництва Міноборони було розформовано, "тому що за цим відомством тягнуться десятки кримінальних справ, які лежать мертвим вантажем у правоохоронних органах всіх рівнів".

"Те, що розкрили хабар на мільйон доларів, це великий показник. Але за таких сум не може бути такого, що люди не з'явилися в суд і їм не винесли запобіжний захід. Тут мало бути покарання автоматичне і без альтернативи внесення застави", – зазначила депутат.

Нагадаємо, що це не перше кримінальне провадження, у якому проходить Василь Ракул.

"У 2019 році він збанкрутував підприємство Міноборони – Одеський завод будівельних матеріалів. Водночас він незаконно взяв кредит у розмірі 20 млн гривень під заставу основних фондів заводу. Гроші надала компанія ТОВ "СК "Інтехбуд", оформлена на жительку "ЛНР" Галину Кучерінову.

Потім він вивів гроші і майно підприємства через дві фірми: ТОВ "Вінтер Ленд" і ТОВ "Ренус Трейд". Компанії зареєстровані на Сергія Кисіля й Ігоря Гаркавченка. Згідно з документами, вони також проживають в "ЛНР". Обидві фірми зараз перебувають у процесі ліквідації. Правоохоронці відкрили два кримінальні провадження стосовно голови ліквідаційної комісії Василя Ракула. Одне – про зловживання владою і службовим становищем. Воно стосується незаконного кредиту і розтрати грошей на закупівлі. Друге – про присвоєння майна Міноборони", - йдеться в матеріалі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення