Міністр оборони Польщі звинуватив Росію у катастрофі Ту-154М під Смоленськом

 Радіо Польша

Найближчим часом буде представлено раніше невідомі матеріали, що стосуються авіакатастрофи під Смоленськом у 2010 році, в якій загинули 96 осіб, у тому числі президент Польщі Лех Качинський і його дружина Марія.

Про це сказав міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич в інтерв'ю виданню Rzeczpospolita, повідомляє "Радіо Польща".

Він розповів, що йдеться про нові записи розмов екіпажу Ту-154М. Зокрема, він заявив, що буде представлено докази причетності Росії до трагедії.

"Метою дій російських диспетчерів і влади в Москві був крах літака з президентом Качинським і всією делегацією на борту", - заявив Мацеревич.

"Ми маємо в своєму розпорядженні зараз справжні докази, в тому числі ті, які приховувала комісія Міллера (попередня комісія з розслідування Смоленської катастрофи, - ред). Ми маємо у своєму розпорядженні жахливі зізнання членів цієї комісії", - додав міністр.

За його словами, матеріали буде оприлюднено в жовтні цього року.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року при заході на посадку в умовах сильного туману й обмеженої видимості на аеродромі Північний під Смоленськом розбився літак Ту-154М, на борту якого перебували 96 осіб. Серед них був президент Лех Качинський, його дружина, представники вищого командування. Вони летіли на жалобні заходи, приурочені до річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

У 2011 році Міждержавний авіаційний комітет опублікував остаточний звіт про авіакатастрофу. У ньому йшлося, що причиною катастрофи літака стало рішення екіпажу не йти на запасний аеродром. Також відзначалися і помилки екіпажу.

На початку лютого 2016 року Польща відновила розслідування катастрофи літака, а міністр Мацеревич назвав її терактом.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення