Мінспоцполітики заблокував "швидкі" для АТО на митниці

 Обозреватель

Автомобілі швидкої допомоги, які були придбані волонтерами для бійців АТО, понад місяць стоять на митницях в очікуванні дозвільних документів через саботаж у Міністерстві соціальної політики.

Про це йдеться у спільній заяві волонтерів.

Як повідомляється, понад півсотні організацій звернулися із відкритим листом до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з пропозиціями врегулювання проблеми з завезенням машин для потреб АТО та попросили його взяти питання під особистий контроль

Вісім з десяти машин, якими евакуювали військових на Світлодарській Дузі - це машини, передані в АТО волонтерами. І при критично великому дефіциті техніки на фронті 2-3 місяці займає процедура визнання вантажів "гуманітарними". Чиновники вимагали пояснень та документів, непередбачених законодавством, два тижні поспіль не відбувались засідання комісії, потім, коли вантажі для АТО нарешті було визнано, співробітники міністерства Соцполітики припустилися технічних помилок, через які "паперова волокита" ще затягнулася на кілька тижнів", - розповіла волонтер громадської організації "Ініціатива Е+" Валентина Варава.

На думку волонтерки, яка за два роки завезла для АТО більше 50 машин, проблема полягає у штучних перешкодах, які створює робоча група з питань гуманітарної допомоги при Мінсоцполітики.

Волонтери скаржаться, що міністерством досі не розроблено єдиного вичерпного переліку документів для визнання вантажів гуманітарною допомогою.

"На сайті Міністерства опублікований лише рекомендований перелік таких документів, який не є нормативно визначеним та періодично змінюється. Тому, все вирішується в "ручному режимі", і призводить до ухвалення чиновниками міністерства вибіркових та суб’єктивних рішень. Відсутність чіткого переліку створює підґрунтя для корупції та зловживань", - розповідає співзасновниця центру допомоги на Фроловській Оксана Сухорукова.

За словами засновника фонду "Повернись живим" Віталія Дейнеги зараз ситуація із колісною технікою на передовій є досить критичною

Особливо після загострення і на Світлодарській Дузі у грудні минулого року, та лютневих подій в районі Авдіївки – дуже бракує маневрених автівок для виконання завдань нашої розвідки. І звичайно "швидкі" для вивезення поранених як серед військових, так і серед цивільних – питання актуальне. Тому, від швидкості оформлення дозвільних документів залежить те, як швидко вже проплачені автівки поїдуть на фронт рятувати життя та тримати оборону", - пояснює він.

Військові у свою чергу зазначають, що кожна четверта машина, офіційно завезена волонтерами в зону АТО, використовується військовими для медичних потреб, і підтримують вимоги волонтерів щодо прозорості гуманітарних поставок.

"На жаль, досі суттєва частина допомоги (по окремим напрямкам: від транспорту до витратних матеріалів) надається волонтерами. Хочеться вірити, що держава сприятиме їм, а не вставлятиме палки в колеса", - розповідає лікар 72 бригади Василь Лось.

Представники волонтерських організацій вимагають вже на найближчому засіданні Кабінету міністрів затвердити чіткий перелік документів, який має подаватися громадськими організаціями для визнання вантажу гуманітарним, а також встановити термін розгляду цих документів не більше одного тижня.

Також волонтери пропонують створити електронний реєстр гуманітарної допомоги - своєрідне Prozorro, де можна буде подавати документи та відстежувати весь процес ухвалення міністерством соціальної політики рішень щодо завезення та розподілу гуманітарної допомоги.

Крім того, волонтери пропонують відкрити дозвільний центр по принципу "єдиного вікна", де оформлення гуманітарних вантажів буде відбуватися швидко, прозоро та без непотрібних контактів з органами влади

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення