Миші здатні співчувати - біологи

 Thе Sunday Тіmеѕ

В журналі Science було опубліковано дослідження, в ході якого виявилося, що степові полівки здатні втішати своїх родичів, які почувають себе напружено. Ймовірно, причиною тому служить окситоцин, відомий як «гормон любові».

До цього моменту вчені зафіксували прояви співчуття у декількох видів тварин з високим рівнем соціалізації і інтелектом, наприклад, у слонів, дельфінів і собак. Степові полівки — гризуни, яким не чужі ці людські якості, тому дослідники звернули на них свою увагу.

Джеймс Баркетт і його колеги провели експеримент, в якому вони ізолювали полівок з однієї сім'ї і впливали на одного з гризунів електричним струмом. Після досвіду полівки, які не відчували вплив струму, почали вилизувати миша.

Вимір їх гормонального фону показало, що члени сім'ї були засмучені, що не можуть втішити потерпілого гризуна. Важливим чинником є і те, що гризуни були знайомі один одному — до незнайомих родичів гризуни співчуття не відчували. Після того, як дослідники заблокували у гризунів рецептори окситоцину, поведінка полівок змінилося — вони перестали піклуватися один про одного.

Це означає, що окситоцин відіграє найважливішу роль при формуванні співчуття і у випадку з гризунами.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення