"Мого тата вбили ВСУ": у Маріуполі росіяни змушують вдів та сиріт робити мерзенні "зізнання" на відео

Маріуполь перетворився на суцільне кладовище. В окупованому місті є величезні складнощі із похованням загиблих. Аби забрати тіло з моргу, або перепоховати з двору під будинком, родичі мають зробити відеозапис із заявою, що людину вбили українські військові. Про це розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Перепоховання. Через запровадження роботи з поховання та ексгумації так званої "державної корпорації "ритуал" з Донецька, процес перепоховання з дворів багатоповерхівок фактично зупинено. Для "офіційного" безкоштовного перепоховання треба дочекатись черги, самостійно привезти тіло загиблого в "морг" видавши що тіло загиблого тільки знайдено або погодитись на запис відео, де заявник скаже що вбитий саме українською армією. Через такі умови в імпровізованому моргу біля "Метро" на вулиці складено в пакетах велику кількість трупів", - розповів Андрющенко, додавши фото як доказ звірств окупантів.

В інтерв'ю CNN радник мера Маріуполя також повідомив, що за час російської окупації в місті було вбито не менше 22 тисяч жителів міста. Зазначається, що в даний час преса не може потрапити в місто, а ті, хто все ще там залишаються, занадто налякані, щоб говорити відкрито.

Андрющенко пояснив, що названа цифра заснована на численних контактах, які він та інші чиновники мерії продовжують підтримувати з чиновниками, які знаходяться в місті. Але він вважає, що реальна цифра може бути набагато вищою.

Процес перепоховання загиблих ускладнений тим, що офіційні особи Росії наполягають на тому, щоб вилучені тіла були доставлені в морг, а особа, яка вимагає тіло, повинна погодитися записати відео, на якому вкаже, що загиблий був убитий українськими військовими.

"У місті абсолютно темно. Єдині вогні - це від російських військ і російських патрулів, - каже Андрющенко. - Всюди запах смерті і запах вогню".

Радник мера сказав, що місто знаходиться в ізоляції, а ситуація в ньому - це гуманітарна катастрофа.

Він сказав, що жителі не можуть вільно пересуватися, оскільки для будь-якого пересування по місту необхідні спеціальні перепустки, а система фільтрації не дозволяє їм виїхати з Маріуполя.

Раніше повідомлялось, що у Маріуполі при розборі завалів однієї з багатоповерхівок у підвалі знайшли бизько 200 тіл загиблих. Трупи під завалами мають високий ступінь розкладання, проте їх окупаційна влада не прибирає. Вітер розносить трупний запах, цим вимушені дихати маріупольці.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення