Молоко тарганів виявилося «диво-їжею»

Індійські вчені виявили молочний білок в одному з видів тарганів. Кристали цього «молока» в три рази корисніші молока буйволиць. Зараз дослідники розробляють на його основі харчову добавку. Про відкриття повідомляє журнал International Union of Кристалографії, а коротко про нього розповідає Gizmag.

Серед численних видів тарганів є один, представники якого не відкладають яєць, а народжують живих дитинчат — Diploptera punctata, що мешкає на Далекому Сході та в Океанії. Вигодовують таргани своє потомство своєрідним молоком. Кристали його білків вчені досліджували методом рентгенівської кристалографії, визначивши місце і взаємозв'язок всіх атомів.

З'ясувалося, що кристали тараканьего молока є повноцінною їжею: вони містять білки (і всі важливі амінокислоти), жири та цукор. Більш того, поживні речовини повільно вивільняються з кристалів, що сприяє їх засвоєнню. Зараз дослідники планують синтезувати штучний аналог кристалів тараканьего молока — щоб позбутися від необхідності отримувати його від живих особин.

У 2015 році студенти з США і Канади використовували для створення нових продуктів харчування борошняних черв'яків. Фахівці запропонували технологію виготовлення замінника м'яса, продукту C-fu, з личинок великого борошняного хрущака (Tenebrio molitor).

Білок, який витягується з тіла личинок і після спеціальної обробки стає схожим на шматочки тофу, багатий омега-3 і омега-6 жирними кислотами, корисними для шкіри, волосся і серцево-судинної системи.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення