"Можуть застрелити": Фейгін дав відверте інтерв'ю про проблеми в Росії

 Обозреватель

24 квітня російський адвокат Марк Фейгін, який захищає українця Романа Сущенка, був позбавлений адвокатського статусу. Формальною підставою послужили три твіти про український блогера Анатолія Шарія, опубліковані ним в липні минулого року.

Але насправді все набагато складніше. Фактично йдеться про глобальну зміну парадигми Кремля, який, закінчивши з "виборами" президента, сьогодні може дозволити собі "бити з розмаху" і не турбуватися щодо нових санкцій.

"Вони поводяться так, як в останній час", - сказав в інтерв'ю Марк Фейгін.

- Що ви думаєте про причини того, що сталося? Чи була ваша особиста помилка, чи можна говорити, що Шарій переміг в цьому раунді?

- Ніякої моєї особистої помилки немає. Чисто формальна сторона полягає в поданні Міністерства юстиції, що базується на заяві адвоката Шарія, Гуревич - абсолютно ва*ної тітки з тієї ж тусовки, підконтрольної ФСБ.

Там були три твіти, які були написані 19 липня 2017 року, але відповідно до Кодексу, покарати мене можна тільки протягом 6 місяців після подачі відповідної заяви. Вона подала заяву 25 липня 2017 року, пройшло 9 місяців. Вони не мали права мене карати - це формальна сторона питання.

Що стосується "перемоги" Шарія. Треба зрозуміти: Шарій - ніхто, він просто кримінальник-утікач. Сприйняття його як великого діяча, який керує мало не урядами і країнами - дуже помилкове. Абсолютно зрозуміла його креатура щодо Кремля і його кураторів. Він ніхто.

Він нічого не добився в Україні, нічого не добився в Голландії, але чомусь в Росії у нього все дуже вдало складається. Вам не здається, що це якась дивна залежність?

Усі без винятку скарги і позови в Україні він програв, всі заяви, які він подавав - повернуті. Проте, заява, подана на нього по 156 статті Кримінального кодексу України чомусь зараз порушена і знаходиться в роботі. Сподіваюся, рано чи пізно дійде до звинувачення, до оголошення підозри.

Але чомусь в Росії, що б він не подавав - все отримує подальший хід, причому, юридично абсолютно порожній.

Тому я не вважаю, що хтось щось виграв. Боротьба триватиме, вона не зупиниться. Це нічого не змінить.

- "Боротьба триватиме". Який ваш особистий план боротьби з Шарієм?

- На нього вже подані всі заяви, позовів в Україні вже близько трьох, буде ще кілька. Це буде продовжено.

Що стосується Росії, то тут це марно. Тут ми взагалі нічого не доб'ємося. Я буду оскаржувати в суді рішення Адвокатської палати міста Москви. Шансів теж мало, це, скоріше, ритуальна дія.

А що стосується в цілому - у мене є певні плани і щодо справи Сущенка, і щодо себе, але я поки розкривати їх не буду, щоб не дати можливості зіграти на випередження. Безумовно, я буду боротися.

- Зрозуміло, що ви не хочете розкривати своїх планів. Можете відповісти на питання, чи збираєтеся ви залишитися в Росії чи маєте намір змінити країну?

- Безумовно, це попередження. Мене попередили, що далі - або в'язниця, або їхати. Не треба бути наївним. Я сам захищаю людей і знаю, що означають ці меседжі, які вони посилають

Звичайно, я буду дивитися по обстановці. Поки я не їду. Але в тій ситуації, що складається, буду дивитися, як вчинити краще, тому що насправді передбачити дії влади я не можу.

Вони можуть застрелити, можуть посадити.

Якщо ти продовжуєш боротися, звісно, ризик зростає. Але не забувайте, що я став членом постійного комітету Форуму вільної Росії, і з 11 чоловік я - єдиний не емігрант. Умовно, можна ще включити і Ілларіонова, тому що він іноді приїжджає в Росію

Тобто де-факто зараз я представляю Форум вільної Росії в єдиній особі. Якщо останнього неемігранта, останнього росіянина виштовхнуть з країни, буде зрозуміло, чому.

Це суто політична історія. Безумовно, Шарія використовують як інструмент, щоб не підставляти себе безпосередньо. Тому що не могла ФСБ звернутися до Адвокатської палати. Це режим гібридний, дуже специфічний, тому вони використовують Шарія. Але я не виключаю, що його зіллють і з'явиться хтось інший.

- Ви допускаєте, що в Російській Федерації вам може загрожувати небезпека?

- Безумовно. Я вважаю, що вона і раніше загрожувала, просто в силу багатьох об'єктивних причин вона не була належним чином артикульована.

Абсолютно точно, що з позбавленням мене статусу режим перестав зображати. Раніше потрібно було показувати Заходу, що в Росії є якась незалежна адвокатура, незалежні адвокати.

Зараз установка абсолютно точно змінилася. Більше вони нікому нічого не демонструють. В умовах санкцій війни і протистояння вони просто б'ють з розмаху - їм все одно, що скажуть, що подумають, чи будуть за це санкції або не будуть. Це вже не змінює парадигми, тому що санкціями більше - санкціями менше.

Вони ведуть себе так, як в останню годину. І події в сусідній Вірменії їх тільки підштовхують до ще більшої жорсткості

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення