МЗС Японії опублікувало посібник із офіційною заявою про незаконну окупацію Курил Росією

Вперше з 2003 року Японія офіційно позначила в «Синій книзі з дипломатії» за поточний рік північні території, тобто південні Курили, як «незаконно окуповані» Росією. Книгу презентувало МЗС Японії на засіданні уряду у п'ятницю, повідомило агентство Kyodo News.

Формулювання про статус островів, використане в Дипломатичній синій книзі 2022 року, підкреслює відхід Токіо від примирливого підходу у спілкуванні із Москвою. Тепер Японія повернулась до жорсткої позиції у своїй багаторічній територіальній суперечці з РФ, офіційно заявляючи, що чотири північні острови «незаконно окуповані» Росією.

«Північні території - це острови, над якими Японія має суверенітет, і є невід'ємною частиною території Японії, але зараз вони незаконно окуповані Росією», - йдеться в синій книзі.

Суперечка навколо островів — Еторофу, Кунасірі, Шикотан та групи островів Хабомаї — виникла після захоплення їх Радянським Союзом у серпні 1945 року.

Також в книзі йдеться, що російське вторгнення в Україну «є обуренням, яке підриває фундамент міжнародного порядку не тільки в Європі, а й в Азії», а нинішні обставини залишають перспективи результату територіальних переговорів невизначеними.

Уряд Японії рішуче вимагає від Росії прислухатися до критики міжнародного співтовариства, вивести свої війська з України та дотримуватися норм міжнародного права.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення