МЗС КНР: США нарощують військову присутність в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні

США та їхні союзники під приводом загрози мілітаризації Південно-Китайського моря нарощують свою військову присутність в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Про це заявила офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн.

"Одночасно зі збільшенням своєї військової присутності і зростанням числа військових маневрів в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні США зі своїми союзниками продовжують спекулювати на тему так званої мілітаризації Південно-Китайського моря", - зазначив вона.

"У той же час вони заявляють про те, що Китай не повинен розміщувати необхідну оборонну інфраструктуру на його власній території За своєю суттю, це є спробою позбавити КНР її суверенного права на самооборону.", - підкреслив дипломат.

Також Хуа Чуньїн назвала провокацією прохід американського есмінця USS Lassen через акваторію підконтрольних Китаю островів в спірних районах Південно-Китайського моря.

"Кораблі ВМС США змінили курс для проходження в акваторії відповідних рифів і островів - китайських островів Наньша - для демонстрації сили, однак наполягають на тому, що вони захищають свободу навігації Це зухвала провокація", - резюмував офіційний представник зовнішньополітичного відомства.

Обстановка в Південно-Китайському морі останнім часом залишається напруженою.

27 жовтня ВМС США направили ракетний есмінець USS Lassen на патрулювання в межах 12-мильної зони підконтрольних КНР штучних островів архіпелагу Спратлі (Наньша). Корабель пройшов ,біля напівзатоплених рифів Субі (китайська назва - Чжубі) і Місчіф (Мейцзі) в Південно-Китайському морі, на базі яких китайські військові будівельники з 2013-2014 років проводять насипні роботи.

МЗС КНР назвав дії американського есмінця "порушенням суверенітету Китаю" і загрозою його безпеки, а також заявив США рішучий протест. У свою чергу, Вашингтон неодноразово заявляв, що не допустить спроб Пекіна оголосити 12-мильний простір навколо штучних островів у Південно-Китайському морі своїми територіальними водами.

КНР протягом десятиліть веде суперечку з багатьма країнами регіону навколо територіальної приналежності цілого ряду островів у Південно-Китайському морі, на шельфі яких були виявлені значні запаси вуглеводнів. Йдеться, насамперед, про архіпелаг Сиша (Парасельські острови), островах Наньша (Спратлі) і Хуан'янь. У цей спір в тій чи іншій мірі також залучені В'єтнам, Бруней, Малайзія і Філіппіни. З кінця 2013 року Китай проводить масштабні гідротехнічні та будівельні роботи з розширення та освоєнню підконтрольних йому територій, що викликає настороженість і критику з боку низки країн тихоокеанського регіону. На окремих штучних островах Китай вже побудував злітно-посадочні смуги, маяки та інші об'єкти

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення