МЗС рекомендує українцям добре подумати, перш ніж їхати в Росію

 Лівий берег

Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України, плануючи поїздки в Російську Федерацію, реально оцінювати ризики та загрози і ретельно зважувати необхідність у здійсненні таких подорожей.

Про це йдеться в заяві Департаменту консульської служби МЗС у Фейсбуці.

У відомство надходять повідомлення про випадки безпідставних затримань і арештів громадян України на території РФ і негуманне ставлення до них з боку силовиків - про несумісну з людською гідністю поведінку, застосування неприпустимих методів фізичного і психологічного впливу, в тому числі тортур. Останнім часом почастішали випадки затримання українців, серед особистих речей яких були нібито виявлені сторонні предмети, в тому числі наркотики, підкинуті їм третіми особами.

"У зв'язку з цим, щоб уникнути неправомірного позбавлення волі в таких випадках, необхідно бути пильними й уважними в контактах з якимись сторонніми особами, в т.ч. з посадовими особами РФ, уповноваженими проводити митний, паспортний і всі інші види контролю", - наголошено в повідомленні.

МЗС також попереджає про залучення до злочинної діяльності з незаконного перевезення наркотичних речовин, в тому числі в Росії, шляхом надання пропозицій про працевлаштування "експедиторами" для доставки товару в країни близького зарубіжжя.

"Протягом останнього часу в МЗС неодноразово надходили звернення членів сімей експедиторів-громадян України про арешт їхніх рідних у РФ за звинуваченням у незаконному ввезенні наркотиків. З урахуванням зазначеного, МЗС рекомендує громадянам проявляти підвищену обережність і пильність при отриманні пропозицій від посередників або окремих осіб про транспортування товару через кордон", - зазначають у МЗС.

У разі виникнення будь-яких таких випадків українцям рекомендують невідкладно звертатися на гарячі лінії Центру оперативного реагування МЗС або безпосередньо до консульських установ, розташованих на території РФ.

Нагадаємо, згідно з результатами опитування "Левада-Центру", росіяни вважають своїми головними ворогами США, Україну та Туреччину. При цьому чверть росіян у соцопитуваннях боїться висловлювати власну думку "з приводу поточних справ у країні".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення