На Черкащині розцвіли гектари рідкісних пролісків (відео)

У лісовому урочищі Холодний Яр у Черкаській області на площі понад 60 гектарів аномально рано розцвіли червонокнижні проліски.

У лісовому масиві вже багато туристів, які з'їжджаються подивитися на величезні галявини складчастого підсніжника.

Зазначається, що для того, щоб забезпечити охорону популяції, місцеві екологи і студенти вже традиційно проводять в урочищі акцію Первоцвіт.

"У цьому році зими майже не було. Ми вже 19 рік поспіль приїжджаємо в урочище Холодний Яр для охорони підсніжників. І в цьому році це найбільш ранній приїзд. Кліматичні зміни навряд чи вплинуть на популяцію пролісків, так як рослини саме ранньоцвіти", - розповів директор Навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк.

Волонтенри огородили галявини з підсніжниками стрічками і встановили попереджувальні таблички. За словами організаторів, акція - волонтерська, тому потребує фінансової підтримки.

За словами завідувача філії Холодний Яр Національного заповідника Чигирин Богдана Легоняка, щороку популяція рослин поширюється: ділянки стають більшими за розмірами, деякі, розташовані поруч, зрослися - уже є такі, які досягають 12-13 гектарів.

Варто відзначити, що місцеві підсніжники - унікальні рослини. Вони характерні для гірської місцевості, і, окрім п'яти центрів-локалітетів у Холодному Яру, в Україні зустрічаються тільки в горах.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення