На дороги Києва виїжджає армія п'яних водіїв

 Вести.UA

Десятки ДТП за участю п'яних водіїв на дорогах змусили столичних автолюбителів об'єднуватися в групи і особисто давати відсіч нетверезим за кермом. Власники дорогих BMW і стареньких «дев'яток» влаштовують нічні рейди і передають поліції любителів поїздити напідпитку.

В ніч з суботи на неділю в такому рейді взяв участь і екіпаж журналістів. Спільний «улов» біля восьми нічних клубів Києва цього разу склав 14 випадків, а всього по місту поліція оформила за ніч 45 протоколів за нетверезу їзду. Копи, з якими тісно координують свою роботу активісти визнають: одними штрафами проблему не вирішити.

Ловлять під клубами

Домовившись заздалегідь з організаторами акції — автомобільним співтовариством Pitbull Kiev, — екіпаж журналістів у зазначений час прибув на місце зустрічі. Цього разу ним виявився пустир під Центральним київським загсом. Перше, що кинулося в очі, — це кількість молодих людей: до півночі число автомобілів, готових відправитися на «полювання» у різні частини міста, перевалила за десяток.

Одна за одною сюди з'їжджалися машини різних марок: від стареньких «дев'яток» до BMW останніх років випуску. До зазначеного часу перед початком полювання організатори акції провели короткий інструктаж для новачків і наполегливо попросили «не вестися» на провокації, якщо доведеться затримувати п'яного до приїзду копів.

«Вас можуть бити, у вас можуть плювати, але якщо зірветеся — порушник отримає перевагу в суді і може піти від покарання», — попереджає один з організаторів Ігор, який не захотів називати своє прізвище. Звучать останні інструкції і екіпажі роз'їжджаються по своїх місцях дислокації.

«Найбезпечніше відправляти по два екіпажі на місце, а враховуючи, що у нас сьогодні 16 машин, ми можемо «накрити» вісім нічних закладів», — каже його напарник Олексій Красунов. Таким чином, в цю ніч активістам вдалося виставити свої патрулі біля самих популярних нічних закладів столиці: Saxon, Forsage, Dali Park, Disco Radio Hall, Chi, Arena і Indigo.

Погрожують впливовими папами

Хлопці зізнаються: ідея полювати на нетверезих водіїв виникла у них невипадково. Близько місяця тому вони втратили близького друга: він загинув у ДТП, винуватцем якого став п'яний водій. «Це і дало імпульс нашої затії», — підтвердили організатори.

В арсеналі «мисливців» — авто і мобільні, з допомогою яких під час погоні за порушником вони зв'язуються з патрульними.

«У нас є номери командирів рот, а також створений спеціальний чат, який бачать близько 200 поліцейських», — розповідає Олексій Красунов.

У той час як ми тільки під'їжджали до нашого місця, по рації передали, що є перший затриманий. «Вийшов з Dali Park і сів за кермо в нетверезому стані. Вже оформляють копи», — каже Ігор. Поки ми спілкуємося, по рації чути інформація про ще одному яку спіймали водія, який, гарненько відпочивши в новенькому клубі Chi, розташованому біля вертолітного майданчика, вирішив продовжити веселощі в іншому місці.

«Найнебезпечніший час починається з трьох годин ночі. В цей час ціла армія п'яних водіїв виїжджає на дороги. Іноді ми навіть не встигаємо за всіма простежити», — зізнається Олексій, помічаючи нетверезу компанію молодих людей, що рухалися у бік стоянки. Хлопці стрибають по машинам. «Варта-2, слідуємо за «Акордом» по Оболонській набережній. За кермом п'яний водій. Хто поряд?» — передає кілька разів в чат копам Ігор. Порушники встигли проїхати більше 10 км, перед тим як були затримані.

Переглядаючи програму «Instagram», активісти помітили фото юної особи з коктейлем і написом: «Тільки один коктейльчик, я за кермом». Хлопці визначили по знімку заклад, з якого було зроблено фото, і почали стежити за її Toyota Auris.

При виїзді на бульвар Лесі Українки дівчину затримав патруль. За словами очевидців, вела себе неадекватно і погрожувала впливовим татом. До речі, алкотест показав близько одного проміле — це приблизно 150 грамів міцного напою.

«Нові штрафи не вплинули»

За словами поліцейського, командира 2-ї роти Києва Сергія Тищука, навіть після посилення покарання за п'яну їзду (штрафи зросли в три рази, тепер, якщо ловлять вперше, то доведеться заплатити 10 200 гривень, а позбавлять прав на рік) нічого не змінилося: «Через тиждень після прийняття жорсткостей, в ніч з суботи на неділю, ми оформили 55 нетверезих водіїв. У ці вихідні також вистачає подібних випадків. Всі, хто їздив нетверезими раніше, так і їздять. У нашому випадку треба ще щось придумувати, крім штрафів».

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що в Києві лжекопи почали виїжджати на ДТП.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення