На Гаваях виявили кипляче озеро

Геологічна служба США (USGS) зафіксувала збільшення температури в озері, яке утворилося в кратері гавайського вулкана Кілауеа, вода тут нагрівається до 80-85 градусів Цельсія. Про це повідомляє портал Volcano Discovery.

Загадкове озеро було виявлено минулого року. Його помітили пілоти вертольотів, які пролітали біля молодого і активного гавайського вулкана Кілауеа.

Водойма займає площу, що перевищує 5 футбольних полів, і має глибину близько 30 метрів. З тих пір фахівці уважно стежать за цим об'єктом, використовуючи, зокрема, знімки із супутників NASA.

У серпні цього року вчені зафіксували підвищення температури в озері до 80 - 85 ° C. Таким чином, воно є одним з найгарячіших водойм в світі.

Хоча вулкан Кілауеа не виказує ознак швидкого виверження, експерти відзначають, що зміна температури озера "може бути передвісником майбутніх небезпек".

Вчені висувають дві версії, чому температура цього вулканічного озера така висока і чому продовжує зростати.

По-перше, можливо, вода нагрівається через наявність залишкового тепла в щебені біля основи кратера, де порода могла бути нагріта лавовим стовпом до його обвалу. А іншою причиною можуть бути газові вентиляційні отвори, які викидають пар при температурі в 105 градусів за Цельсієм.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення