На нових доларах США з'являться жінки-борці за громадянські права

 Lenta.ru

На 20-доларовій банкноті з'явиться зображення Гаррієт Табмен, жінки-негритянки, що боролася проти рабства і за рівноправність жінок. Про це заявив міністр фінансів США Джейкоб Лью у своєму відкритому листі.

За його словами, портрет Табмен буде розміщений на передній стороні нової банкноти. На її зворотному боці, як і раніше, буде Білий дім і зображення президента Ендрю Джексона.

Рішення розмістити зображення знаменитої аболиционистки на 20-доларову банкноту було прийнято після того, як в казначействі ознайомилися з тисячами листів від американців. Люди надсилали свої відповіді на прохання відомства направити свої пропозиції щодо тем, хто гідний бути відображеним на купюрах.

Нова 10-доларова банкнота буде присвячена історії руху суфражисток. На тлі казначейства зобразять таких діячок, як Лукреція Мотт, Соджорнер Боягуз, Сьюзен Ентоні, Елізабет Кеді Стентон і Еліс Пол.

За сім років до прийняття 19-тої поправки активістки зібралися на сходах будівлі мінфіну, щоб заявити про свої права. На іншій стороні банкноти, як і раніше, буде Олександр Гамільтон, перший голова казначейства і архітектор економічної системи США. На зворотному боці пятидолларовой купюри будуть зображені історичні події

У 1939 році, коли концертні зали Вашингтона раніше були розділені за расовою ознакою, темношкіра оперна співачка Маріан Андерсон, яка виступала за розширення громадянських прав, за підтримки першої леді Елеонори Рузвельт заспівала на Меморіалі Лінкольна перед 75 тисячами осіб.

У 1963 році борець за права чорношкірих Мартін Лютер Кінг там же виголосив свою історичну промову «У мене є мрія». Лью зазначив, що остаточно проект дизайну нових банкнот номіналом в п'ять, 10 і 20 доларів буде розкритий в 2020 році — це буде приурочено до 100-річчя 19-поправки до Конституції, яка надала жінкам право голосу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення