На одеському заводі будуть збирати китайські легкі штурмовики для Повітряних сил України

 Думская

Україна попередньо домовилася з Китайською Народною Республікою про закупівлю для потреб наших Повітряних сил легких штурмовиків (навчально-бойових літаків) Hongdu L-15, які були розроблені спільно з російським ОКБ Яковлєва та оснащуються двигунами українського виробництва. При цьому головною умовою угоди є локалізація збірки бойових машин в Україні, повідомили "Думській" джерела в Міністерстві оборони.

Виробляти L-15 планують на Одеському авіаційному заводі ("Одесавіаремсервіс"), потужності якого наростять за допомогою китайської сторони.

«Спочатку виробництво збиралися запустити вже в 2016-му, але процес трохи подвіс, і на початку наступного року відбудеться тільки перша зустріч з китайцями, покликана утрясти всі деталі контракту. Тому все закрутиться пізніше, ніж хотілося б», - зазначив наш співрозмовник.

Кількість закуповуваних штурмовиків і вартість контракту поки тримають в секреті. Надзвуковий літак L-15 є ліцензійною копією новітнього російського учбово-бойового Як-130. Призначений для підготовки пілотів винищувачів, але може використовуватися в якості легкого штурмовика, що особливо важливо для України, що відчуває гострий дефіцит машин цього класу.

Літаки оснащуються двигунами АІ-222-25Ф, що випускаються запорізьким заводом "Мотор Січ".

По маневреності L-15 знаходиться на рівні винищувачів третього покоління, за скоропідйомності не поступається американському Ф-16.

Здатний розганятися до 1.6 М (1715 км/год), практична стеля становить 16,5 км, бойовий радіус - 550 км, що трохи менше відстані між Одесою та Донецьком.

Бойове навантаження машини - 3 тонни на 6 точках підвіски. Це можуть бути керовані ракети "повітря-повітря" ближнього бою, блоки з некерованими ракетами чи бомби.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення