На окупованому Донбасі масово скуповують квартири і будинки

 UBR

В Україні потроху оживає ринок нерухомості. У першому півріччі 2016 р кількість угод зросла майже на 20%, повідомили в агентстві "Олімп-консалтинг".

В цілому по країні було проведено 166 тис. трансакцій, тоді як за перше півріччя минулого року - 139,6 тис. Найбільше угод - 106 тис. - щодо купівлі-продажі.

За договорами дарування було оформлено майже 42 тис. угод, обміни. - 2 тис, іпотеки - 6 тис.

"Частка договорів дарування аномально висока - .. 25% Дана тенденція почалася з 2013-го року, і те, що вона зберігається, свідчить про подальший вихід ринку нерухомості в тінь. Таким способом люди йдуть від сплати високих податків, адже при угодах дарування не всі нотаріуси вимагають податкової оцінки ", - пояснив віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

Але ще сильніше експертів здивувала тенденція, зафіксована в Луганській і Донецькій областях. Там, за даними Мін'юсту, спостерігається рекордне зростання числа переходів прав власності на нерухомість.

"Нова луганська влада" зацікавилася житлом

Луганська область стала абсолютним лідером - тут кількість угод зросла практично вдвічі (на 99,4%), в Донецькій - на 50,6%. Цікаво, що близькі до зони АТО обласні центри теж показують серйозне зростання: в Херсонській області - плюс 29,2%, в Харківській -28,2%, в Дніпропетровській - 25,3%.

Експерти пояснюють це особливістю збору даних Мін'юстом. Відомство фіксує саме місця оформлення угод, а не адреси знаходження нерухомості.

Оскільки оформити перехід права власності зараз можна у будь-якого держреєстратора або нотаріуса в будь-якому регіоні, наші співвітчизники з непідконтрольних територій воліють робити це в містах, розташованих неподалік.

"Наші громадяни продають свої квартири або будинку, адже вони вже не мають наміру в них повертатися, нерухомість стрімко втрачається в ціні, а податок, згідно із законодавством, вони платити повинні. Хто купує? Не так вже й рідко - новоявлені чиновники ЛНР / ДНР. Але оформляються угоди так: представники "нових донецьких" з довіреністю (найчастіше жінки пенсійного віку), виїжджають на контрольовану територію і тут, зустрічаючись з продавцем, оформляють угоду ", - пояснив Гусельников.

Однак, зазначив експерт, таке "вимивання кеша", а більша частина угод оформляється саме з оплатою готівкою, сепаратистам не подобається. У Луганську, наприклад, з 18 серпня заборонено оформляти перехід прав власності в українських нотаріусів. Більш того - з усіма угодами, з 18 оформлені травня 2014 року по 19 серпня 2016 року мають пройти "легалізацію".

"Якщо квартира продана і оформлена зі зміною записи в Держреєстрі України, така угода не буде визнана в Луганську, з усіма наслідками, що випливають, аж до вилучення на користь" республіки ". Перестрахуватися і оформити перехід права власності і в ЛНР і в Україні неможливо, адже нотаріус забирає пакет правовстановлюючих документів ", - підкреслив директор АН" Тандем "Костянтин Корякін. За його словами, з 19 серпня ніяких угод "за правилами України" з нерухомістю Луганська не відбувається.

Однак інші ріелтори спростовують цей факт. "Буквально вчора мій колега закрив операцію по квартирі в Луганську, природно, внісши зміни до Держреєстру", - здивувалася гендиректор АН "Парк-авеню" Олена Маленкова. Втім, луганський ринок, і без того не дуже активний, зараз практично завмер. "Немає ніякої визначеності. А вже вимоги легалізувати угоди в Луганську тільки збільшують ризики покупця.", - Говорить ріелтор Максим.

По-перше, процедура "легалізації" угоди передбачає сплату прибуткового податку, від 13% вартості нерухомості. По-друге, продавець отримує на руки якусь суму грошей (що теж ризик), а ось покупець може зіткнутися з подвійною перепродажем. У Луганську квартиру продадуть одному, а виїхавши в той же Київ і відновивши документи як загублені і грунтуючись на записи в реєстрі - іншому.

Проте, інтерес до покупки в Луганську квартир є. Двушка- хрущовка в спальному районі там коштує близько $ 10 тис. і придивляються до них жителі передмість, особливо із зон, що постраждали від обстрілів. "Приїжджих покупців практично немає», - каже Максим.

У Донецьку продається половина квартир

У Донецьку ситуація зворотна - там, навпаки, нотаріусам заборонено оформляти будь-які угоди з нерухомістю, тому всі переходи права власності проходять на підконтрольній території. ". Зазвичай мої клієнти приїжджають до Києва або Маріуполь для оформлення угоди. Протягом тиждня у нас відбувається, як мінімум, п'ять угод", - говорить Маленкова.

Продавці - з тих, хто вирішив покинути місто, а часом і країну. "У нас є клієнти, які, виїхавши до Німеччини або США, залишили нам довіреність на продаж своєї нерухомості", - пояснила Маленкова. Покупці - в 90% випадків, жителі Донецька охочі придбати дешеві квартири і близько 10% - нуворишів, що стрімко збагатилися на війні.

В регіоні на продаж виставлено чи не кожна друга квартира. Якщо ціна адекватна, то ми знаходимо покупця за дев'ять тижнів. І зараз, оскільки ходять чутки, що Донецьк піде шляхом Луганська і теж оголосить про "легалізацію" угод ближче до кінця року, всі поспішають і знижують ціни. Можна зустріти пропозиції і по $ 500 за Квадрат ", - говорить Маленкова.

Андрій Гусельников впевнений, що "квартирна лихоманка" в Луганській і Донецькій областях вляжеться до кінця року. ". Можлива повна заборона з боку місцевої влади не тільки Луганська, але Донецька на послуги українських нотаріусів. А можлива відміна Україною податків на нерухомість, що знаходиться в зоні АТО, і закриття цієї частини реєстру", - припускає Гусельников.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення