На Прикарпатті випадково знайшли поховання відомої жінки XIX століття з унікальною обручкою (фото)

На території церкви Пресвятої Трійці в селі Тустань Івано-Франківської області під час копання ями для компосту виявили людські рештки. Сама труна була з оцинкованого металу і пісковою сумішшю.

Про знайдений скелет науковцям повідомили місцеві священики. Про це у Facebook повідомив мешканець Івано-Франківська, директор КП "Пам’ять" Василь Тимків.

У результаті робіт встановлено, що скелетовані людські останки належали молодій жінці. У померлої знайшли обручку з гравіруванням ініціалів і датою одруження – 19 лютого 1884 року. Завдяки допомозі працівників Державного архіву івано-Франківської області встановили, що останки належать Лаурі Леокадії.

Жінка походила з відомої родини священиків Теодора Молчковського, який у XIX столітті очолював Галицький деканат. Також Лаура була заміжня за священиком УГКЦ Антонієм Войцеховським.

"Померла Лаура, ймовірно, в 1889 році, оскільки за архівними згадками саме в цей час овдовів Антін Войцеховський. Поховання в цинковій труні, використання піску, як абсорбенту говорить, очевидно, про те, що покійну доставляли десь здалеку і протягом тривалого часу після її смерті. Також голова утримувалась в правильному положенні при допомозі певної металічної пластини, що кріпилась до труни. Ймовірно, що вона могла померти після певної лікарської операції чи лікування", - написав Василь Тимків.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення