На Сатурні побачили гелієві дощі

 Lenta.ru

Фізики, використовуючи один з найбільш потужних лазерів у світі, знайшли нові підтвердження існування на Сатурні гелієвих дощів. Про це, як повідомляється на сайті Science News, на засіданні Американського геофізичного союзу в Сан-Франциско, який відбувся 15 грудня, розповів Гілберт Коллінз з Ліверморської національної лабораторії в Каліфорнії.

Дощ на Сатурні являє собою явище, при якому суміш рідкого водню і гелію розділяється на компоненти подібно до того, як фрагментується суміш з води і масла.

При цьому гелій з верхніх шарів планети мігрує в нижні, що і являє собою дощ на Сатурні.

Результати вчених показують діапазон температур і тисків, при яких починається дощ.

Теорії,які передбачають гелієвих дощів на Сатурні існують з середини 1970-х років, але їх досі експериментально не спостерігали. З цією метою вчені в лабораторії лазерної енергетики Рочестерського університету в Нью-Йорку імітували умови в глибинах Сатурна.

Фізики за допомогою лазера OMEGA змусили суміш з водню і гелію, розташовану між двома алмазами, виділити рідкий гелій.

Цього ученим вдалося добитися завдяки стисненню суміші ударною хвилею від алмазу, на який діяло лазерне випромінювання. Стиснення призвело до появи в суміші структур з певними густинами і температурами, отримання та опис яких становить головне досягнення вчених. За словами вчених, досягнення цього результату зайняло п'ять років експериментів і 300 лазерних пострілів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення