На Сумщині поліція викрила групу шахраїв, як із СІЗО ошукали громадян на 300 тис. гривень

Кримінальний авторитет та його співкамерники, представляючись працівниками банку, виманили у громадян 300 тисяч гривень. Частина коштів від злочинної діяльності передавалася до так званого кримінального "фонду". Про це повідомляє пресслужба Департаменту стратегічних розслідувань ГУНП у Сумській області.

Під час розслідування поліцейські з’ясували, що до серії таких злочинів причетна одна група осіб, яка представляючись працівниками банків, дзвонили громадянам та повідомляли, що з їх карток намагалися незаконно зняти кошти.

"Під час спілкування з псевдопрацівниками громадяни надавали свої персональні дані, номер картки та її пінкод або одразу вводили на клавіатурі телефону дані картки. Після проведення необхідних операцій, номери телефонів громадян одразу блокувалися. Для отримання грошей шахраї використовували банківські картки осіб, які перебувають у СІЗО", - йдеться у повідомленні.

Таким чином правоохоронці під час оперативних засобів з'ясували, що шахрайську схему організували особи, які перебувають у слідчому ізоляторі.

"В подальшому правоохоронці за сприяння керівництва виправної установи встановили безпосереднього організатора та учасників оборудок", - повідомили правоохоронці.

Зазначається, що один з ув'язнених, маючи авторитет та вплив на інших, залучив їх до злочинної діяльності.

"Організатор безпосередньо контролював діяльність співкамерників, акумулював та розподіляв кошти, отримані від довірливих громадян. Частина цих коштів передавалася до так званого кримінального "фонду". Інші учасники угруповання телефонували громадянам, а з метою конспірації навіть змінювали голос на жіночий, знімали кошти з карток та передавали їх частину кримінальним авторитетам, що перебували на волі", - відмітили оперативники.

Зафіксовано щонайменше 20 фактів злочинної діяльності, що завдало збитків потерпілим на понад 300 тисяч гривень. Серед потерпілих - мешканці Києва та кількох областей.

Проведено обшуки, вилучено мобільні телефони, сім-картки різних операторів, "чорнові" записи, банківські картки та інші заборонені речі.

Наразі організатору та ще чотирьом учасникам, які перебувають у слідчому ізоляторі, повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення