На Вінничині пожежа охопила військову частину: всі подробиці

 Обозреватель

У місті Калинівка Вінницької області ввечері 26 вересня загорівся склад боєприпасів.

"Під Калинівкою, в Сальнику біля Вінниці горить арсенал. Вибухи відчуває вся Вінниця - спочатку подумали, що землетрус. Стрижавки евакуюють - все в диму, кіптяви, народ вже спустився в підвали. Ворог передав диверсійний "привіт" до дня народження Президента?" -пише політолог Олексій Голобуцький у Facebook.

Вибухи відбуваються на 48 арсеналі, військової частини А1119 біля м Калинівка Вінницької області. Вибухи чути на великій відстані від міста і помітно, як вибухають снаряди. Зараз перекрито Київське шосе під Вінницею.

В найближчих селах вимкнули світло. Люди в паніці кидають речі і тікають з міста у протилежний від складу бік.

Надійшла інформація про те, що жителів Калинівки евакуюють.

"Друзі, я в бомбосховищі за декілька кілометрів від Сальника, де військовий арсенал, ситуація критична, люди в паніці, вибухи кожну секунду, земля тремтить, потужні залпи, які не витримують вушні перетинки. Потрібний розголос і евакуація для людей", - пише місцевий житель Стах Возняк.

Журналіст Євген Лешан пояснив, чим небезпечна пожежа.

"Калинівка - склад №439 (зберігання артилерійських і авіаційних хімічних боєприпасів). 2 км від населеного пункту, 188 тисяч тонн боєприпасів. На базі зберігаються ракети до систем залпового вогню типу "Смерч" і "Ураган", із можливою дальністю розльоту до 70 км. За 10 км - база зберігання високотоксичного ракетного палива меланжу", - пише він у Facebook.

Як стало відомо, на арсеналі зберігається 188 тисяч тонн боєприпасів. Площа арсеналу близько 60 гектарів. Серед боєприпасів, що зберігаються на арсеналі - ракети РСЗВ "Смерч", "Ураган" та "Град".

По тривозі піднято працівники поліції Вінницькій, Житомирській та Хмельницькій областей.

Крім того, на НП на військовому складі відреагували в Міноборони. Начальник Генерального штабу Віктор Муженко з групою офіцерів відбув на місце інциденту.

Також Український центр планування використання повітряного простору України та регулювання повітряного руху (Украероцентр) закрив повітряний простір в радіусі 50 кілометрів від епіцентру загоряння на військових складах під Вінницею.

У той же час влада Вінниці повідомила, що територія міста в зону ураження наявних на зазначених складах боєприпасів не підпадає.

У мережі повідомляють про місця збору для всіх жителів Калинівки, Сальника та Павлівки з метою евакуації.

Люди самоорганізовуються і призначають пункти збору.

Також з'явилося відео інциденту:

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення