На заводі "Радикал" у Києві зберігається близько 200 тонн небезпечної ртуті

 СЕГОДНЯ

У столиці знайшли небезпечну ртуть. Експерти виявили концентрацію парів в 30 разів більше за норму! Дослідження провели на території колишнього заводу "Радикал".

Завод "Радикал був одним з найбільших хімічних підприємств в Радянському союзі. У 1996 році виробництво зупинили без дотримання норм. Тонна небезпечних речовин залишилися на території. Уламки стін і підлоги, сміття і купи каміння. Все просякнуте ртуттю.

Залишки хімічних речовин звідси почали вивозити ще 15 років тому. Олександр Мельничук був серед ліквідаторів. Тоді, згадує чоловік, прибрали понад 100 тонн важкого металу.

"Тут під підлогами і в конструкціях цього цеху близько 200 тонн ртуті", – говорить рятувальник Олександр Мельничук.

При температурі вище 15 градусів небезпечний метал випаровується і труїть киян, визнають в Держпродспоживслужбі.

"Перевищення по ґрунту, вміст ртуті від восьми до п'ятнадцяти разів. Перевищення було зафіксовано за територією, де є підприємства, від двох до тридцяти разів", – зазначив заступник начальника Держпродспоживслужби Києва Дмитро Байраченко.

Люди, які працюють поруч, час від часу скаржаться на здоров'я.

Залишки ртуті – екологічна небезпека для всього міста, каже еколог Олександр Соколенко. Від її випарів страждає печінка і нирки.

"Повинен бути проект утилізації, сьогодні його немає. Необхідний полігон або підприємство, яке буде це все утилізувати, сьогодні такого немає у нас", – каже еколог Олександр Соколенко.

Арбітражна керуюча Наталя, яка займається справами заводу, каже: на утилізацію потрібні кошти з міського бюджету.

"На сьогоднішній день укладено кілька договорів на огорожу території, цілодобову охорону, а також в мережі інтернет буде розміщено оголошення про проведення конкурсу на встановлення організації, яка могла б утилізувати відходи", – говорить арбітражна керуюча Наталя.

А це понад мільярд гривень. Поки виділено тільки двісті тисяч для точного підрахунку кількості небезпечного сміття.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення